A menekültek beáramlása és támogatása nem lehet korlátlan, a menekültválság pedig még a gazdasági válságnál és az államadósság-válságnál is pontosabban mutatja, hogy a nagy európai problémákat csak közösen lehet megoldani - mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerdán Berlinben.

A konzervatív CDU politikusa a német logisztikai vállalkozások szövetségének (BVL) konferenciáját megnyitó beszédében hangsúlyozta: mint az életben mindenre, úgy a menekültek támogatására is érvényes, hogy "természetesen nem lehet korlátlan", és beáramlásuk sem lehet korlátlan, "ha meg akarjuk őrizni képességünket a segítségnyújtásra".

A miniszter védelmébe vette Angela Merkel kancellár szeptember 5-ére virradóra hozott döntését a Magyarországról indult menedékkérők beengedéséről. Ezzel "sokat tettünk Európa tekintélyének megőrzéséért" és "megakadályoztuk a káoszt", az pedig "egyszerűen nem igaz", hogy könnyen lehetett volna találni más megoldást.

Wolfgang Schaublenémet pénzügyminiszterForrás: AFP/Emmanuel Dunand

A kommunikációban viszont "talán nem vált kellően világossá", hogy kivételes helyzetről, egyszeri esetről van szó - mondta Wolfgang Schäuble.

A pénzügyminiszter eddig ritkán szólalt meg a menekültválság körüli ügyekben, amit elemzők annak jeleként értékelnek, hogy

nem ért egyet teljesen Angela Merkel irányvonalával.

Szerdai beszédében viszont kiállt a kancellár mellett, ugyanakkor a lehetőségek korlátozottságáról szóló megjegyzésével gesztust is tett a menedékkérők áradatának korlátozását sürgető testvérpártnak, a bajor CSU-nak, amely

Markus Söder bajor pénzügyminiszter egy szerdai nyilatkozata szerint akár a pártszövetség felbontására is hajlandó,

ha a berlini vezetés nem teljesíti követelésüket.

Wolfgang Schäuble hangsúlyozta: "közös európai menedzsment" szükséges a menekültügy kezeléséhez, ez a felismerés azonban csak lassan érik meg a tagországokban.

Enyhítené a konfliktust a CDU és a CSU közöttForrás: AFP/Fred Dufour

Az uniós összefogással három nagy feladatot kell megoldani.

  • A külső határok ellenőrzése, az emberek kontroll nélküli beáramlásának megakadályozása.
  • Mindazon szabályok és szabványok egységesítése, amelyek alapján a menekültügyi eljárás és a menedékkérők, illetve menekültek ellátása működik. Erre azért van szükség, mert a szabályozás és az ellátás minősége túlságosan széttartó. Az egységesítéshez nincs szükség az uniós alapszerződés módosítására, az új menekültpolitikát a jelenlegi keretek között is fel lehet építeni.
  • A harmadik feladat a legtöbb menekültet befogadó közel-keleti országok támogatása és a szíriai polgárháború lezárását szolgáló uniós erőfeszítések fokozása.

Wolfgang Schäuble szerint azt is világossá kell tenni, hogy az arányosság jegyében kevesebb menedékkérőt lehet befogadni az olyan országokból, amelyek stabilizálásához uniós országok jelentős pénzügyi támogatással, vagy katonai erővel járulnak hozzá. Ilyen ország például Afganisztán.

A válság németországi kezeléséről szólva egyebek között kiemelte, hogy

korlátozni kell a családegyesítés lehetőségét,

be kell vezetni, hogy csak azok a menekültek költöztethetik át Németországba a családjukat, akik el is tudják azt tartani.