Százával menekülnek gyerekek Dániába egyedül

Vágólapra másolva!
Rekord számban érkeznek a szüleik nélkül kiskorú menekültek Dániába.
Vágólapra másolva!

A dán bevándorlási szolgálat adatai szerint az idei év első kilenc hónapjában 9743 ember kért menedéket az országban. Ez valamivel több, mint ahányan Svédországban hét nap alatt tették ugyanezt (9243 ember).

Sok a gyerek

A felnőtt felügyelet nélkül érkezett kiskorúak száma megduplázódott szeptemberben augusztushoz képest: 162-ről 335-re emelkedett – számolt be az adatokról a The Local.

A számuk idén elérte a 943-at, és rekordot jelent.

Bár a legtöbben Szíriából érkeztek, drámaian nőtt az afgán gyerekek száma: csak szeptemberben 125-en érkeztek felnőtt felügyelet nélkül – kétszer annyian, mint 2014-ben összesen.

Gyerekek játszanak a szlovén határon. A nagyobbak kozül tömegével érkeznek szülői felügyelet nélkül Forrás: AFP/Stringer

Nem tudnak megbirkózni vele

A dán Vöröskereszt menekültekkel foglalkozó vezetője szerint egyre nagyobb gondot jelent a gyerekek elhelyezése. „A számukra fenntartott központok megteltek” – mondta a Politikennek Anne La Cour.

Svédországban azonban még ennél is tragikusabb a helyzet: a becslések szerint 30 ezer gyerek és fiatal érkezik az országba szülő vagy más felnőtt rokon nélkül.