Életfogytiglani szabadságvesztést szabtak ki Svédországban arra az eritreai menedékkérőre, aki a Stockholmtól mintegy száz kilométerre nyugatra fekvő Vasteras IKEA-áruházában két embert halálra késelt - áll a vasterasi bíróság október 30-ai, pénteki döntésében.

Elutasították a menedékkérelmét

A harminchat éves eritreai férfi augusztusban ölt meg két vásárlót az áruházban, egy ötvenöt éves nőt és annak huszonnyolc éves fiát. Értesülések szerint a férfi a gyilkosság napján tudta meg, hogy menedékkérelmét elutasították, kitoloncolás várt rá. Eva Moren svéd főügyész korábban közölte: a késelő beismerte tettét, és elmondta, felmerült benne, hogy végez magával, vagy megöl valakit, ha nem engedik Svédországban maradni. Bár a tettes hason szúrta magát a gyilkosságok után, később mégis úgy nyilatkozott, nem állt szándékában az öngyilkosság. Áldozatait véletlenszerűen választotta ki.

Legalább 18 év

A bíróság pénteken a férfi tettét "nagyon komoly" bűncselekménynek nevezte. Svédországban az életfogytiglan minimálisan 18 év letöltendő szabadságvesztést jelent, ami letöltését követően az elkövetőt kiutasíthatják - mondta egy bíró a Vestmanlands Läns Tidning nevű lapnak.