Rakétával lőttek iráni menekültekre Bagdadban

Vágólapra másolva!
Rakétatámadás ért egy volt katonai támaszpontot az iraki főváros nemzetközi repülőtere közelében. A  bagdadi bázison egy emigráns iráni szervezet emberei tartózkodtak. A támadást egy olyan milícia vállalta magára, amelyik támogatja az iráni kormányt.
Vágólapra másolva!

Rakéták sorozata végzett 26 emberrel azon a volt katonai bázison, ahol egy iráni ellenzéki szervezet aktivistái tartózkodtak. A bázison 2012 óta az Iráni Népi Mudzsahed Szervezet (MEK) hazájukból elmenekült tagjai és hozzátartozói éltek.

A menekültcsoport tagjai közül legalább 23-an haltak meg.

Több tucatnyian meg is sebesültek - közölte a MEK egy párizsi szóvivője. Iraki tisztségviselők azt közölték, hogy a rakéták a támaszpont őrei közül megöltek három iraki katonát, 16-ot pedig megsebesítettek.

A rakétákat Bakríja településről indították el, amely hat kilométerre északkeletre van a repülőtértől - közölte az iraki hadsereg összevont hadműveleti parancsnokságának szóvivője.

A támadást az al-Muhtar Hadsereg nevű síita milícia vállalta a Farsz iráni hírügynökség szerint. A milícia parancsnoka, Vatik al-Battat a Farsznak nyilatkozva azt mondta: "Már figyelmeztettük ennek a terrorista szervezetnek a tagjait, hogy sürgősen hagyják el Irakot. Ha nem teszik, akkor lesz még ilyen támadás."

A milíciát egy korábbi saját közlésük szerint az iráni kormány támogatja.

A volt amerikai támaszpont a Camp Liberty nevet viseli. Nem először éri támadás azóta, hogy menedéket ad a MEK-nek, amely elszánt ellensége az iráni állam vallásos jellegének.

Az 1980-as években - az iraki-iráni háború idején - Irak tárt karokkal fogadta a MEK embereit, ám Szaddám Huszein iraki diktátor halála után ez a helyzet megváltozott. Bagdadban síita vezetésű a kormány, amely javított kapcsolatain az ugyancsak síita Iránnal.

Az iraki kormány szerint a MEK emberei törvénytelenül tartózkodnak Irakban.

Az Egyesült Államok a támadás hatására felszólította az iraki kormányt, hogy azonnal intézkedjen a Camp Liberty biztonságáról, és vonja felelősségre a tábor megtámadóit. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szintén elítélte a csütörtök esti támadást. John Kerry amerikai külügyminiszter azt mondta: Washington segít a UNHCR-nak elköltöztetni a tábor minden lakóját, "egy Irakon kívüli állandó és biztonságos helyre".