Pirotechnikai eszközök miatt gyulladt ki a bukaresti klub

Bukarest, tűzvész, klub
Bukarest, 2015. október 31. Egy túlélőt visznek hordágyon a mentőautóhoz Bukarestben, ahol leégett egy belvárosi szórakozóhely 2015. október 30-án. Szemtanúk szerint a koncerten használt pirotechnika egy szikrája lángra lobbantotta a hangszigetelést. A tűzesetben 27 ember vesztette életét, több mint százan megsérültek. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Vágólapra másolva!
Tűzvész pusztított egy bukaresti belvárosi klubban péntek éjjel, 27 ember meghalt, és csaknem kétszáz megsérült. A túlélők közt van egy magyar lány is. A tüzet pirotechnikai eszközök okozták. A román államfő háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.
Vágólapra másolva!

A klubhoz hatvan tűzoltó- és mentőautó érkezett, valamint egy kis mobil kórház. A mentők 184 embert láttak el, és 146 sérültet utaltak be a bukaresti kórházakba égési sérülésekkel, illetve füstmérgezéssel, közülük ötnek a kiléte még ismeretlen.

Arról nincs pontos adat, hogy hányan vannak válságos állapotban, de a számuk több tucatra tehető.

Hatvan tűzoltó- és mentőautó érkezett a helyszínre Forrás: AFP/Andrei Pungovschi

A baleset sérültjeinek száma eléri a másfél százat, tíz kórház között osztották szét őket. Van magyar túlélő is: a székelyföldi lány a Magyar Nemzetnek nyilatkozott, de mivel szülei nem tudta nélkül ment a buliba, ezért nem adta nevét a beszélgetéshez.

Látványos műsort ígértek

A Colectiv nevű szórakozóhely, ahol a tragédia történt, a román főváros központjában, a Tabacarilor utcában van. A klubban mintegy négyszáz fiatal volt, egy rockkoncertet hallgattak, amelynek szervezői látványos pirotechnikai műsort is ígértek.

Tűzoltó a leégett belvárosi szórakozóhely előtt Bukarestben Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A szemtanúk tanúvallomása szerint egy szikra gyújtotta meg a színpad körüli díszletelemeket, utána pedig robbanást hallottak.

Egy túlélőt visznek hordágyon a mentőautóhoz Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Más szemtanúk azt állították, hogy a színpadon használt pirotechnika okozott tüzet, és az pillanatok alatt szétterjedt a zsúfolt terem mennyezetén.

Egymást taposva menekültek

A bennlévők közül voltak, akik pár pillanatig azt hitték, a tűz is a műsor része, hamarosan azonban mindenki egymást taposva próbált kimenekülni.

Mentős vigasztalja a tűzvész egyik áldozatának hozzátartóját Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A péntek éjjel 11 óra körül keletkezett tűz okának kivizsgálását már megkezdték.

Az áldozatok száma emelkedni fog, mert sokan vannak válságos állapotban Forrás: AFP/Andreea Tanase

Raed Arafat, helyettes államtitkár, a román rohammentő-szolgálat alapítója a helyszínen rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: a legtöbb halottnál nem volt személyazonossági igazolvány, így 17-et még nem tudtak azonosítani.

Az áldozatok azonosítása érdekében a hozzátartozóknak megadtak egy telefonszámot, amelyen az eltűntekről tehetnek bejelentést.

A kórházak nincsenek felkészülve

A helyettes államtitkár elmondta: a helyszíni mentés befejeződött, a bukaresti kórházakban azonban nagyon nehéz helyzet alakult ki, mivel

az intenzív osztályok túlterheltek, és olyan kórházakba is érkeztek sebesültek, ahol nincs megfelelő felszerelés az égési sérülések ellátására.

Arafat szerint az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog, hiszen sok fiatal súlyos égési sérüléseket szenvedett, légútjaik megégtek, nem tudnak önállóan lélegezni.

A szórakozóhelyet egy régi ipari létesítményből alakították ki. A helyszíni jelentések szerint az áldozatok magas számát az is magyarázhatja, hogy nehéz volt kijutni az épületből. Az áldozatok többsége fiatal.

Vörös riasztás

A belügyminisztériumban vörös riasztást adtak ki, ami azt jelenti, hogy a hatóságok bármilyen kórházi intézményt vagy szükséges szállítóeszközt igénybe vehetnek.

Klaus Iohannis román államfő Facebook-üzenetben adott hangot megdöbbenésének, és részvétét fejezte ki az áldozatok családjának, arról biztosítván őket, hogy a hatóságok mindent megtesznek a bajbajutottakért.

Áder János részvétét fejezte ki

Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök román kollégájának a péntek éjszakai bukaresti tűzvész áldozatai miatt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. Áder János a Klaus Werner Iohannisnak írt levelében közölte: mély megrendüléssel értesült a tömegszerencsétlenségről.

"Magyarország valamennyi polgára, az egész magyar nép nevében ezúton szeretném kifejezni őszinte részvétünket" - tette hozzá. Áder János mielőbbi felgyógyulást kívánt a sérülteknek és együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit.

Háromnapos gyászt hirdettek

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett szombattól a román kormány a tűzvész áldozatainak emlékére. Szombat délben Klaus Iohannis államfő meglátogatta a Floreasca kórházat, ahol a legtöbb sérültet kezelik, majd a tragédia helyszínét is felkereste.

Klaus Iohannis államfő - háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Forrás: AFP/Robert Ghement

Az elnök megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte, hogy Bukarest szívében ilyen méretű tragédia történhetett. Korábban Raed Arafat belügyi államtitkár-helyettes közölte: a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok.

Nálunk is volt már hasonló tragédia

2011-ben a budapesti West-Balkán szórakozóhelyen történt hasonló katasztrófa. Az egykori Nyugati téri klubban január 15-én háromezer fiatal zsúfolódott össze, amikor pánik tört ki.

Két lány és egy fiatal nő meghalt,

később kiderült, hogy megfulladtak, egyszerűen összenyomta őket a tömeg, 14-en megsérültek. Az áldozatok 17 és 24 év közöttiek voltak. A két lány a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumba járt, a 24 éves nő pedig Gyömrőn lakott. Egy ideig tartotta magát az a szóbeszéd, hogy késelés történt, de a rendőrség ezt cáfolta.

Az utóbbi évek hasonló esetei a világban:

  • 2003. február 20., EGYESÜLT ÁLLAMOK: Egy rockkoncerten kigyulladt és leégett West Warwick városának egyik szórakozóhelye. A halálos áldozatok száma 96 volt.
  • 2004. február 15., KÍNA: 51 ember vesztette életét, amikor tűz ütött ki Csilin város egyik bevásárló- és szórakoztatóközpontjában.
  • 2004. december 30., ARGENTÍNA: Buenos Airesben kigyulladt egy vendégekkel zsúfolt diszkó, csaknem 200-an vesztették életüket.
  • 2005. december 25., KÍNA: 25 ember meghalt a dél-kínai Csungsan város egyik bárjában kiütött tűzben.
  • 2007. március 24., OROSZORSZÁG: 10-en meghaltak Moszkva központjának egyik éjszakai szórakozóhelyén, amikor tűz ütött ki.
  • 2007. május 13., OROSZORSZÁG: A dél-oroszországi Orszk egyik kávézójában 10 holttestet találtak, miután sikerült eloltani a keletkezett tüzet.
  • 2007. november 14., KÍNA: Tűz pusztított egy karaokebárban Csengtu városban: 11 ember halt meg.
  • 2008. szeptember 21., KÍNA: Csaknem 50-en vesztették életüket egy diszkótűzben Sencsen egyik éjszakai klubjában.
  • 2009. január 31., KÍNA: Legkevesebb 15 ember halálát okozta a kelet-kínai Fucsien tartományban egy bárban kiütött tűzvész.
  • 2009. december 4., INDONÉZIA: Legalább 20-an életüket vesztették, amikor leégett egy karaokeklub Szumátra Medan nevű városában.
  • 2009. december 5., OROSZORSZÁG: Egy permi éjszakai klubban a tűzijáték okozott tüzet: 156 halálos áldozat volt.
  • 2010. június 26., INDONÉZIA: Surabayában egy zsúfolásig megtelt éjszakai szórakozóhelyen cigarettából kipattanó szikra okozott tüzet, 10 ember meghalt.
  • 2012. május 6., DÉL-KOREA: Puszan kikötővárosban leégett egy karaokebár: a tűzvész 9 vendég életét követelte.
  • 2012. augusztus 17., THAIFÖLD: Phuket üdülőszigeten egy éjszakai klubban 4 ember meghalt egy villámcsapás okozta tűzben.
  • 2012. április 1., SZERBIA: Az újvidéki diszkótűzben 6 fiatal halt meg.
  • 2013. január 27., BRAZÍLIA: 232 emberéletet követelt a dél-brazíliai Santa María településen történt diszkótűz.
  • 2014. december 15., KÍNA: Tűz ütött ki egy közép-kínai karaokebárban, 11 ember meghalt.
  • 2015. június 28., TAJVAN: A Tajpej mellett lévő vidámparkban 516 ember szenvedett égési sérüléseket.
  • 2015. október 25., INDONÉZIA: Celebesz szigetén 12-en meghaltak egy karaokebárban kiütött tűzben, amelyet feltehetően rövidzárlat okozott.