Az Iszlám Állam szerint ők felelősek 224 orosz haláláért

Szentpétervár, 2015. október 31. A Sínai-félszigeten lezuhant, Egyiptomból Oroszországba tartó orosz utasszállító repülőgép utasainak rokonai a szentpétervári Pulkovo II nemzetközi repülőtéren 2015. október 31-én. A Kogalymavia légitársaság Airbus A-321 típusú repülőgépe a Sínai-félszigeten zuhant le reggel 217 utassal - köztük 17 gyerek - és hét főnyi személyzettel a fedélzetén. A gép teljesen megsemmisült, feltehetőleg a rajta tartózkodók túlnyomó többsége meghalt. (MTI/EPA/Anatolij Malcev)
Vágólapra másolva!
Lezuhant a Sínai-félszigeten egy Egyiptomból Oroszországba tartó orosz polgári repülőgép szombaton, a fedélzetén 224 utassal. A mentőalakulatok megtalálták a gép feketedobozát, de túlélőt egyet se. Az Iszlám Állam azt állítja, hogy ők lőtték le a gépet, Moszkva szerint ez nem igaz. Két légitársaság már bejelentette: kerülni fogják azt a légifolyosót, amelyet az orosz gép használt. 
Vágólapra másolva!

Megtalálták a Sínai-félsziget északi részén a lezuhant gép maradványait - jelentette az egyiptomi CBC tévécsatorna a mentőalakulatok vezetőjére hivatkozva.

Az egyiptomi mentőalakulatok Aris közelében bukkantak a roncsokra, ezen a repülőtéren akart kényszerleszállást végrehajtani a pilóta.

Az Iszlám Állam lőtte le?

Noha a hatóságok az eddigi hírek szerint kizárták a terrorcselekményt, és balesetről beszéltek, az Iszlám Állam dzsihádista szervezet egyiptomi szárnya Twitter-üzenetben közölte, hogy katonái lőtték le a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító repülőgépet.

A Kogalymavia orosz légitársaság lezuhant Airbus A-321 típusú repülőgépének roncsai az egyiptomi Haszana közelében szombaton. A roncsok között nem találtak túlélőt. Forrás: MTI

"Az Iszlám Állam harcosai képesek voltak lelőni a Sínai tartományban egy orosz repülőgépet, amely több mint 200 orosz keresztes lovagot szállított. Valamennyien meghaltak" – olvasható a Twitter-üzenetben, amely azt jelzi, hogy a támadás Oroszország szíriai beavatkozásának megtorlása volt.

Nem hisznek nekik

Az AFP által megkérdezett több katonai forrás is úgy vélte azonban, hogy az Iszlám Állam egyiptomi szárnyának a felkelői, akiknek a Sínai-félsziget északi része a fellegvára,

nem rendelkeznek olyan rakétával, amely képes lelőni egy kilencezer méter magasan haladó repülőgépet.

Nem zárták ki ugyanakkor annak a lehetőségét, hogy pokolgép lehetett a gép fedélzetén, vagy akkor találta el rakéta, amikor a repülőgép műszaki hiba miatt leszálláshoz készülődött.

Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter szerint nem hiteles a bejelentés. "Megjelentek információk arról, hogy a repülőgép szerencsétlenségét terroristák által kilőtt légelhárító rakéta okozta volna. Ezt az információt nem tartjuk hitelesnek" – idézte a minisztert a TASZSZ orosz hírügynökség.

A Lufthansa német és az Air France-KLM francia légitársaság bejelentette szombat délután, hogy járataik nem fogják használni a Sínai-félsziget fölött azt a légi folyosót, amelyen haladva az orosz légitársaság Egyiptomból Oroszországba tartó utasszállító repülőgépe reggel lezuhant.

Azt hitték, vannak túlélők

Az egyiptomi mentőalakulatok először azt jelentették, hogy

emberi hangokat hallanak a gépből,

amely két részre törött.

A DPA azonban később úgy értesült biztonsági forrásokból, hogy senki nem élte túl a balesetet, és a roncsok alapján egyértelmű, hogy a tragédiát nem merénylet okozta.

A mentők megtaláltak már több mint száz holttestet a helyszínen, köztük legalább öt gyerekét. Van olyan utas, aki még be volt szíjazva a székébe – mondták.

Az aggódó rokonok a szentpétervári repülőtéren várják a híreket Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Rengeteg a holttest

"Tragikus látvány. Sok holttest hever a földön, többen úgy haltak meg, hogy beszíjazva maradtak az ülésükben. A gép kettétört, egy kisebb részre hátul, és egy nagyobbra elöl, ez egy sziklának csapódott. Már elvittünk a helyszínről legalább száz holttestet, a többiek még a roncsok között vannak" – mondta egy meg nem nevezett tisztségviselő.

Az izraeli hadsereg felajánlotta a segítségét. A brit Telegraph a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az izraeli hadsereg fejlett kémrepülőgépekkel és műholdakkal rendelkezik, amelyeknek a felvételei hasznosak lehetnek az egyiptomi hatóságok számára.

Putyin mentőalakulatot küld

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte egy mentőalakulat küldését a baleset helyszínére – jelentette be a Kreml. Putyin továbbá megbízta Dmitrij Medvegyev miniszterelnököt, hogy a katasztrófa kivizsgálására alakítson állami bizottságot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök mentőalakulatot küldött, és vizsgálóbizottságot állíttat fel Forrás: AFP/Ria Novosti/Alexei Nikolsky

Az orosz hírügynökségek jelentése szerint Makszim Szokolov közlekedési miniszter is a katasztrófa helyszínére utazik. Putyin részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, és arra kérte a kormányt, hogy nyújtson nekik segítséget.

Eközben az izraeli hadsereg illetékese, Peter Lerner közölte, hogy izraeli felderítő repülőgép is részt vett az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító keresésében. Hozzátette, hogy az izraeli hadsereg szükség esetén felajánlotta további segítségét Oroszországnak és Egyiptomnak.

Twitter-beszámolók szerint 50 mentőautó indult a helyszínre, és egy magángéppel odautazik az egyiptomi kormányfő és több miniszter is.

Nemzeti gyászt rendeltek el

Az elnök vasárnapra nemzeti gyászt rendelt el, és egyperces gyászszünettel kezdődnek a hétvégi labdarúgó-mérkőzések is.

Az utaslista alapján egész családok utaztak a gépen Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

A gépen utazók rokonai közben a szentpétervári Pulkovo repülőtéren gyülekeznek, ahol helyi sajtóbeszámolók szerint egy válságközpontba irányítják őket.

Sokáig nem tudtunk semmit

Korábban egymásnak ellentmondó információk érkeztek a gép sorsáról, amely Sarm es-Sejkből indult Szentpétervárra. A RIA orosz hírügynökség szerint a gép Ciprus felett tűnt el a radarképernyőről, az egyiptomi miniszterelnök viszont azt mondta, hogy lezuhant a Sínai-félszigeten.

Az orosz légitársaság Airbusa Foto:Polesz Ábel

Kényszerleszállást tervezett

Az Itar-TASZSZ kairói forrásokból úgy értesült, hogy a gép 9000 méteres magasságon repült, amikor a rádióvételi hibák miatt kényszerleszállásra kért engedélyt a legközelebbi repülőtéren. Ezután megszűnt a géppel az összeköttetés, és a repülő eltűnt a radarképernyőről.

Helyi idő szerint 7.14-kor kellett volna bejelentkeznie a larnacai légiirányítóknál, de akkor már nem találták – erősítette meg a hírügynökségnek Szergej Izvolszkij, az orosz légihatóság szóvivője.

A fedélzeten tartózkodó utasok oroszok voltak.

Három ember kivételével – ők ukránok. A nevek alapján egész családok utazhattak a gépen, egy orosz honlap ugyanis nyilvánosságra hozta az utaslistát.

A járatot a Kogalymavia, vagy más néven Metrojet orosz légitársaság üzemeltette. A 217 utasból 17 volt gyerek. Rajtuk kívül hétfős személyzet tartózkodott a gépen.

18 évesnél idősebb gép

Több mint 18 éves volt a Sínai-félszigeten lezuhant Airbus A-321 típusú repülőgép – derítette ki a TASZSZ orosz hírügynökség az Airfleets.net szakportál adatai alapján. Az 1993 óta működő légitársaság leginkább nemzetközi charterjáratokat működtet főbb turisztikai célállomásokra.

A szombaton lezuhant A-321 típusú repülőgépet 2012-ben vásárolták. Az orosz hírügynökség adatai szerint

az Airbus ezen típusú repülőgépei közül a szombati légi szerencsétlenség előtt 13 szenvedett katasztrófát 1988-as forgalomba állításuk óta.

A gép személyzete az elmúlt héten többször is javítást kért a Sarm es-Sejk-i repülőtéren. Arra panaszkodtak, hogy nem indul be a hajtómű – tudta meg a Telegraph repülőtéri forrásokból.

A 2010 óta történt legsúlyosabb légi katasztrófák:

  • 2010. január 25., LIBANON: Az Ethiopian Airlines gépe a felszállás után a vihar miatt a levegőben kettétört, és a tengerbe zuhant. A 83 utas és a 7 tagú személyzet meghalt.
  • 2010. április 10., OROSZORSZÁG: A szmolenszki Szevernij repülőtér közelében leszállás közben lezuhant a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép. A katasztrófát a 97 ember közül senki nem élte túl.
  • 2010. május 12., LÍBIA: Tripoli repülőterén lezuhant a líbiai légitársaság Dél-Afrikából érkező gépe 93 utassal és a 11 tagú személyzettel a fedélzetén. Csak egy túlélő volt, egy holland kisfiú.
  • 2010. május 22., INDIA: Mangalorban 158 ember halt meg, amikor az Air India Express légitársaság Dubajból érkező gépe túlfutott a leszállópályán, és a fáknak ütközve lángba borult.
  • 2010. július 28., PAKISZTÁN: Iszlámábád közelében lezuhant a helyi Air Blue légitársaság repülőgépe. A fedélzeten tartózkodó 146 utas és a 6 tagú személyzet életét vesztette.
  • 2010. november 4., KUBA: Lezuhant az Aerocaribbean SA kubai légitársaság Santiago de Cubából Havannába tartó utasszállítója. A gép 61 utasa és 7 tagú személyzete életét vesztette.
  • 2011. január 9., IRÁN: Urmia város repülőterétől nem messze kényszerleszállás közben lezuhant az IranAir gépe. A balesetben 77 ember meghalt, 26 megsérült.
  • 2011. július 8., KONGÓI DEMOKRATIKUS KÖZTÁRSASÁG: Kisangani repülőterén leszállás közben lezuhant a Hewa Bora légitársaság gépe. A fedélzetén tartózkodó 112 emberből 56-an meghaltak.
  • 2011. szeptember 7., OROSZORSZÁG: Jaroszlavl közelében felszállás közben lezuhant egy utasszállító gép, amelyen a helyi jégkorongcsapat is utazott. A balesetet 45 emberből egy élte túl.
  • 2012. április 20., PAKISZTÁN: Iszlámábád közelében lezuhant a Bhoja légitársaság repülőgépe, a 122 utas és a 9 tagú személyzet életét vesztette.
  • 2012. június 3., NIGÉRIA: Lagosban lakónegyedre zuhant egy gép, 153 emberrel a fedélzetén. A becsapódás helyszínén az utasokon kívül az ott lakók közül is sokan meghaltak.
  • 2013. október 16., LAOSZ: Lezuhant a Lao Airlines egyik belföldi járata, a fedélzetén utazó 49 ember életét vesztette.
  • 2013. november 17., OROSZORSZÁG: Kazanyban leszállás közben lezuhant egy repülőgép, a fedélzeten tartózkodó 50 ember meghalt.
  • 2014. március 8., MALAJZIA: Az Indiai-óceán déli részén nyom nélkül eltűnt a Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing-777-es utasszállító gépe, a fedélzetén 239 emberrel.
  • 2014. július 17., UKRAJNA: Az orosz szakadárok által ellenőrzött terület felett lezuhant egy malajziai utasszállító repülőgép, 280 utasa és 15 főnyi személyzete életét vesztette. A gépet rakétával lőtték le.
  • 2014. július 23., TAJVAN: Viharos időben, kényszerleszállás közben lezuhant a TransAsia tajvani légitársaság gépe Penghu szigetén. A balesetnek 47 halálos áldozata és 11 sebesültje volt.
  • 2014. július 24., MALI: Az ország északi részén lezuhant az Air Algérie légitársaság Ouagadougouból Algírba tartó járata, fedélzetén 110 utassal és hatfős személyzettel. A balesetet senki nem élte túl.
  • 2014. december 28., INDONÉZIA: Lezuhant az AirAsia fapados légitársaság Surabayából Szingapúrba tartó járata. A fedélzeten tartózkodó 162 személy életét vesztette.
  • 2015. február 4., TAJVAN: Röviddel a tajpeji felszállás után a Keelung folyóba csapódott a TransAsia Airways gépe. A gépen utazó 58 ember közül 15-öt élve mentettek ki.
  • 2015. március 24., FRANCIAORSZÁG: A francia Alpokban Lezuhant a Germanwings diszkont-légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járata 144 utassal és hatfőnyi személyzettel a fedélzetén. A katasztrófát senki nem élte túl. A gép másodpilótája szándékosan pusztította el a repülőgépet – mint később megállapították, súlyos depresszióban szenvedett.