Hatalmas al-Kaida-kiképzőtábort semmisítettek meg

2015.10.31. 21:24

Az afganisztáni háború elmúlt 14 éve során "valószínűleg az al-Kaida legnagyobb kiképzőtáborát" semmisítették meg október elején amerikai katonák a helyi biztonsági erők támogatásával egy több napig tartó hadművelet során.

John F. Campbell tábornok, a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők parancsnoka a The Washington Post című amerikai napilapnak elmondta, hogy a tábort az al-Kaida nemzetközi terrorcsoport tavaly szeptemberben alapított, indiai szubkontinensen ténykedő szárnya működtette.

Különleges erőket vetettek be az amerikaiak a tábor felszámolásakorForrás: Origo

Egy éve működhetett

Az Afganisztán déli részén, a pakisztáni határ közelében fekvő Kandahár térségében, egy ritkán lakott mezőgazdasági területen felfedezett tábor területe mintegy 78 négyzetkilométer volt.  A tábornok szavai szerint "ez volt a legnagyobb ilyen típusú, szélsőségeseket felkészítő objektum, amelyet az afganisztáni háború elmúlt 14 évében láttunk". A tábor legalább egy éve működhetett. 

Különleges erők harcoltak 

A szárazföldi támadásban amerikai és afgán egységek vettek részt, köztük az amerikai különleges erők mintegy 200 tagja, 63 légicsapás támogatta őket. Az al-Kaida mintegy 160 harcosa vesztette életét  a hadműveletben. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK