Egy választás megoldást jelenthetne a szíriai konfliktusra - legalábbis Ali Hamenei ajatollah, iráni vallási vezető szerint.

Választások megtartása jelentheti a megoldást a szíriai konfliktusra Irán legfőbb politikai és vallási vezetője szerint, aki arról is beszélt, hogy a közelmúlt látszólagos enyhülése ellenére Teherán és Washington közel-keleti céljai szögesen ellentétesek egymással.

Nincs értelme a tárgyalásnak

Ali Hamenei ajatollah a szíriai felkelőknek nyújtott nyugati és arab segítségre is utalva úgy fogalmazott, hogy a szíriai kérdésre a választások jelentik a megoldást, de ehhez be kell szüntetni az ellenzék pénzügyi és katonai támogatását.

Szíriai menekültek tábora a kelet-libanoni Hos Harímban: az ENSZ szerint a súlyosbodó szíriai háborús konfliktus miatt 13,5 millió ember, köztük több mint hatmillió gyermek szorul védelemreForrás: MTI/AP/Haszan Ammar

Az iráni vezető azt is leszögezte, hogy szerinte a két ország közti érdekellentétek miatt nincs értelme tárgyalni az Egyesült Államokkal a közel-keleti kérdésekről. Az amerikaiak nem a vitás kérdéseket akarják megoldani, hanem saját érdekeiket akarják biztosítani" - mondta az ajatollah.

Ott volt a külügyminiszter is

Az ajatolláh előadásán részt vett Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter is, aki egyébként pont Bécsből érkezett haza, miután 16 másik ország, köztük az Egyesült Államok képviselőivel tárgyalt a szíriai helyzet megoldásáról.