A korrupció és az inkompetencia elleni összefogásra szólított fel a román államfő, levonva a pénteki diszkótűz tanulságait.

A korrupció és inkompetencia elleni összefogásra szólította fel polgártársait Klaus Iohannis román államfő vasárnap esti televíziós beszédében, a harminc emberéletet követelő, két nappal ezelőtti bukaresti tűzvész tanulságait levonva.

"Nem szabad többé eltűrnünk intézményeink hatékonyságának hiányát, inkompetenciáját, nem hagyhatjuk a korrupciót addig terjeszkedni, amíg öl" - mondta az elnök arra a médiában tényként kezelt feltételezésre utalva, hogy a tűzvédelmi szabályok szándékos kijátszása és a működési engedélyt kiadó polgármesteri hivatal hanyagsága vezetett a bukaresti szórakozóhelyen történt tragédiához.

Egy mentős vigasztalja a tűzvész egyik áldozatának hozzátartozójátForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Iohannis megköszönte és példaként állította az ország polgárai elé azt a kezdeményezőkészséget, szerepvállalást és emberséget, amiről a hívás nélkül segíteni siető orvosok és ápolók, az önkéntes munkára ajánlkozó egyetemisták százai, a vért adó bukarestiek ezrei tettek tanúbizonyságot.

Felhívást intézett polgártársaihoz, hogy legyenek aktív és a közügyekben részt vevő tagjai a társadalomnak,  és kérjék számon a hatóságoktól a közügyek felelősségteljes intézését.

Nem volt engedélye a klubnak

Péntek este tűz ütött ki egy bukaresti belvárosi klubban, az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton:

26-an a helyszínen meghaltak,  150 embert égési sérülésekkel és füstmérgezéssel vittek kórházba, vasárnap estig pedig további négy ember halt bele sérüléseibe.

150 embert szállítottak kórházba égési sérülésekkelForrás: AFP/Andreea Tanase

Szombaton Raed Arafat belügyi államtitkár-helyettes közölte, hogy a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok. A román előírások szerint egy több mint 400 négyzetméteres teremnek hat kivilágított vészkijárata kellett volna, hogy legyen, ezzel szemben egyetlen ajtaja volt. A mennyezetre sem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, sőt a hangszigetelés - feltehetően takarékossági okokból - gyúlékony anyagból készült.

Lefizethették a hivatalnokokat

Médiajelentések szerint a Colectiv klub tulajdonosai egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kaptak egy évvel ezelőtt engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük.

A Colectiv klubban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt. A román hírtelevíziókban megszólaltatott elemzők azt valószínűsítik, hogy a polgármesteri hivatal illetékesei csúszópénz ellenében hunytak szemet  egy éven keresztül a szabálytalanság felett.