Százezren emlékeztek Jichák Rabinra

2015.11.01. 08:46

Százezren vettek részt szombat este Tel-Avivban a Jichák Rabin izraeli miniszterelnök megölésének huszadik évfordulójára rendezett nagygyűlésen, amelyen felszólalt Bill Clinton amerikai elnök, nem vett részt viszont Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő.

A megemlékezést a Rabin nevét viselő téren tartották. Bill Clinton volt amerikai elnök golyóálló üveg mögül mondta el a beszédét, amelyben felszólította az izraeli népet, hogy legyen hű a meggyilkolt kormányfő örökségéhez – számolt be internetes oldalán a Jediot Ahronót című lap.

"Mellesleg" tiltakoztak a távolmaradó Benjamin Netanjahu politikája ellenForrás: AFP/Jack Guez

„Elnökségem legborzalmasabb napja”

Clinton - aki Rabin barátja volt - nyolcéves elnöksége talán legrosszabb napjának nevezte 1994. november 4-ét.

„Mindig emberi lényeknek tekintett másokat, még az ellenfeleit is – hangsúlyozta Clinton. – Önöknek most el kell dönteniük, mit kezdenek a politikai örökségével, mert az utolsó fejezetet a népnek kell megírnia, amelyért az életét adta.”

Százezer ember a Rabin-térenForrás: NurPhoto/Omer Messinger

Barack Obama is üzent

Barack Obama videoüzenetet küldött. „Egy ember életét elveheti egy golyó, de a szelleme és az álma a békéről soha nem hal meg” – mondta az amerikai elnök, aki hangsúlyozta, hogy a palesztin-izraeli viszályt rendező béke „szükséges, igazságos és lehetséges”.

Reuven Rivlin izraeli államfő a szélsőségesek erősödésére figyelmeztetett, és burkoltan bírálva az ország jelenlegi vezetését hangsúlyozta: remény és jövőkép nélkül az emberek élete sivár lesz.

Rabin emlékműveForrás: NurPhoto/Omer Messinger

Áldozatok a félelem oltárán

„Nem leszünk áldozattá a félelem és az erőszak oltárán” - mondta Rivlin. 

A legmerészebb politikai beszédet Jonatán Benárci, Rabin unokája mondta, aki felszólította az izraeli vezetést, hogy feltételek nélkül és azonnal ismerje el a nemzetközi fórumokon a palesztin államot, és ezzel ragadja magához a politikai kezdeményezést.

Jichák Rabin kötötte meg a palesztinokkal a békefolyamatot megalapozó oslói megállapodást. Ezért 1994-ben Nobel-békedíjat kapott, de egy évvel később egy, a békefolyamatot elutasító izraeli szélsőséges ortodox zsidó meggyilkolta.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK