Száműzné Izraelből a kóbor macskákat Uri Ariel mezőgazdasági miniszter. Javaslata nagy felzúdulást keltett az állatvédők és a cicatulajdonosok körében.

Ariel a környezetvédelmi miniszterhez írott levelében évi négy és fél milliós sékeles (mintegy 300 milliós forintos) költségvetést is felajánlott "az azonos nemű macskák és kutyák (csak hímek vagy nőstények) őket befogadni kész országba történő kitelepítésére".

Egyszerűen kitennék őket Izraelből.Forrás: --

Bibliai parancs

A vallásos miniszter szerint a zsidó vallási jog, a halacha tiltja a jelenlegi gyakorlatot, a kóbor állatok ivartalanítását túlszaporodásuk megakadályozására. A politikus szerint ez állatkínzás, és szemben áll a "szaporodjatok és sokasodjatok" bibliai parancsával. Az állatvédők hétfőn tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdtek a program folytatása érdekében, már több mint kilencezren csatlakoztak felhívásukhoz.

Kishon fia is tiltakozik

Egy neves tel-avivi állatorvos, Rafi Kishon - Efrájim Kishon magyar származású humorista fia - a közszolgálati rádióban és Facebook-üzenetben szállt szembe a macskák külföldre telepítésének tervével. Kishon hangsúlyozta, hogy az izraeli macskák ökológiai védelmet nyújtanak különböző kártékony állatok, például a patkányok és a kígyók ellen, valamint ivartalanításuk nem tekinthető állatkínzásnak a modern fájdalomcsillapító eljárások mellett. Hétfőn számos izraeli politikus tette közzé macskája fényképét a különböző internetes közösségi fórumokon, ezzel is síkra szállva a macskák Izraelben tartása mellett és Uri Ariel javaslatával szemben.