Barack Obama szerint a Szíriába küldött amerikai katonák nem fognak harcolni, így nem szegi meg korábbi ígéretét. A különlegesen képzett csapatok azt ellenőrzik majd, hogy a hadianyag eljusson a felkelőkhöz.

Azzal, hogy Szíriába küld pár tucat különlegesen kiképzett katonát, nem szegi meg két évvel ezelőtt tett ígéretét, miszerint "amerikai bakancs nem lép szíriai földre", hiszen ezek a katonák nem vesznek részt harci cselekményekben - mondta Barack Obama egy hétfői televíziós interjújában.

Az amerikai elnök a múlt héten pénteken jelentette be, hogy Észak-Szíriába, kurd ellenőrzés alatt álló területre küld pár tucatnyi különlegesen kiképzett katonát, hogy tanácsokkal támogassák az Iszlám Állam elleni harcot. Ezt fordulatnak tekintik az elnök politikájában, aki hosszú ideig elzárkózott az elől, hogy katonákat vezényeljen a szíriai harctérre, mert el akarta kerülni, hogy egy újabb háborúba keveredjen a Közel-Keleten.

Barack Obama nem szegi meg az ígéretétForrás: AFP/Mandel Ngan

Obama az NBC Nightly News műsorában szükségesnek tartotta hangsúlyozni, hogy ezek a katonák nem fognak részt venni harci cselekményekben.

Mi nem vezénylünk amerikai csapatokat a frontvonalra, hogy ott harcoljanak az Iszlám Állam ellen - mondta, hangsúlyozva, szó sincs arról, hogy amerikai katonák ugyanazt tegyék, mint Irakban tették, nem lesznek ott sem harci egységek, és nem lesz semmiféle megszállás.

Tanácsokkal segítik a felkelőket

Az elnököt az interjúban emlékeztették a 2013 szeptemberében elhangzott ígéretére, miszerint amerikai bakancs nem lép szíriai földre. Leszögezte, hogy nincs szó ígéretének megszegéséről.

A bejelentés napján John Kerry külügyminiszter Biskekben tett látogatása során maga is kifejtette: az amerikai elnök döntése nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok belép a polgárháborúba.

Az USA nem akar belépni a szír polgárháborúbaForrás: Anadolu Agency/Ammar El Bushy

Obama a múlt pénteken azt jelentette be, hogy a műveleti erők ötvennél kevesebb tagját vezényli Észak-Szíriába. A katonák, akiknek száma sajtóértesülések szerint 20-30 körül lehet majd, tanácsadói és segítői feladatokat fognak ellátni a Washington által mérsékeltnek ítélt felkelők oldalán az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcban.

Név nélkül nyilatkozó washingtoni illetékesek szerint szerepük alapvetően "logisztikai" vonatkozású lesz, nem pedig a harci cselekményekben való részvétel. Azt kell biztosítaniuk, hogy az amerikai fegyverek és hadianyag valóban a mérsékelt felkelőkhöz jussanak el.