Kiürítettek egy cigánytábort Malmőben

Vágólapra másolva!
Kétszáz romát raktak ki a svéd rendőrök Malmőben egy ipartelepről. Az önkormányzat öt éjszakára szükséglakást biztosít nekik és város költségére hazautazhatnak Romániába.
Vágólapra másolva!

A svéd rendőrség kiürített egy cigánytábort és eltávolította mintegy 200 lakóját kedden Malmőben, a táborlakók és jogvédő aktivisták heves tiltakozásai ellenére.

Két nappal a kiürítést megelőzően kaptak a javarészt romániai cigányok hatósági felszólítást annak a malmöi ipartelepnek az elhagyására, ahol mintegy másfél évvel korábban engedély nélkül tábort vertek.

A rendőrséget Malmö környezetvédelmi bizottsága kérte fel a szeméttel ellepett tábor kiürítésére, ahol a roma családok összetákolt barakkokban laktak. A Ritzau dán hírügynökség szerint az egykori ipartelepen lakóházakat készülnek emelni.

Szükséglakást kapnak öt éjszakára

A svéd rendőrség a bevetésre már több mint egy hónapja készült. A tábor lakói mellett 50-100 fős embercsoport gyűlt össze a helyszínen.

Azt követelték, hogy a hatóságok hagyják az embereket a továbbra is a táborban lakni.

Egy tüntetőt letartóztattak, mert kézen harapott egy rendőrt, illetve további öt embert őrizetbe vettek garázdaságért - közölte Lars Forstell rendőrségi szóvivő. A tábor volt lakóit rendőrségi buszokkal szállították el.

A malmöi önkormányzat öt éjszakára szükségszállásokat bocsát a rendelkezésükre

és a város költségére hazautazhatnak Romániába - mondta Jeanette Silow, a város szóvivője.

Az aktivisták szerint a tábor kiürítése az emberi jog megsértésének számít és a hatóságoknak fel kellett volna ajánlani a romák számára egy másik helyet, ahol engedélyezték volna letelepedésüket.