Szigorította a román kormány a tűzvédelmi előírásokat a péntek esti bukaresti diszkótűz hatására. A tragédiának már 32 halálos áldozata van.

A tűzvédelmi előírások szigorításáról döntött a román kormány, annak a péntek esti bukaresti tűzvészvésznek a hatására, amely több mint 30 emberéletet követelt és több mint száz embernek okozott súlyos sérüléseket.

A klubban nem voltak vészkijáratokForrás: MTI/EPA/Str

A kedden hozott sürgősségi kormányrendelet felhatalmazza a tűzoltóságot, hogy bármilyen nyilvános intézményt, vendéglátó- vagy szórakozóhelyet bezárasson,ha azok nem tartják be a tűzrendészeti előírásokat és a közönség testi épségét veszélyezteti. Eddig ezt csak a működési engedélyeket kiadó polgármesteri hivatalok tehették meg. A hatóságok súlyos bírságot is kiszabhatnak azokra a szórakozóhelyekre, amelyekben a látogatók száma több mint tíz százalékkal túllépi a működési engedélyben meghatározott maximális létszámot. 

Önként bezártak

A kormány már korábban bejelentette, hogy ellenőrzési kampányt indít az éjszakai szórakozóhelyeken.

A romániai klubok többsége azonban önként bezárt, egyes vállalkozók pedig bejelentették, hogy - a törvény által egyébként megkövetelt - vészkijáratokkal, füstérzékelőkkel és automata oltóberendezésekkel fogják felszerelni az általuk működtetett szórakozóhelyet.

32 halott, 135 sebesült

Kedden 32-re emelkedett az áldozatok száma, miután reggel belehalt sérüléseibe egy súlyos légúti károsodással és testének több mint felén égési sérülésekkel kórházba került 28 éves lány. 

Már 32 halálos áldozata van a tragédiánakForrás: AFP/Andreea Tanase

A Mediafax hírügynökség összesítése szerint a tűzvész 135 sebesültjét ápolják a bukaresti kórházakban, közülük 18-an vannak életveszélyes, 17-en pedig súlyos állapotban. A keddi kormányülésen arról is döntöttek, hogy áldozatonként 5000 lejes, vagyis 350 ezer forintos gyorssegélyben részesítik a pénteki tűzvész áldozatainak családjait.

Nem voltak vészkijáratok

Szombaton Raed Arafat belügyi államtitkár-helyettes azt mondta, hogy 

a Colectiv klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok. A román hírtelevíziókban megszólaltatott elemzők szerint a polgármesteri hivatal illetékesei csúszópénz ellenében hunytak szemet a szabálytalanságok felett. 

A román államfő háromnapos gyászt hirdetett, és televíziós beszédében a korrupció és az inkompetencia elleni összefogásra szólított fel, levonva az eset tanulságait.