Ismét migránsok fulladtak a tengerbe a görög partoknál

Illegális bevándorlás - Görögország
Leszbosznál partot ért migránsok elhagyott csónakja és levetett mentőmellényei
Vágólapra másolva!
Négy migráns, köztük két gyermek fulladt a tengerbe kedden, amikor csempészhajójuk bajba került a görögországi Leszbosz közelében.
Vágólapra másolva!

A görög parti őrségnek és az európai uniós tagállamok határellenőrzési ügynökségének (Frontex) a hajói megtalálták az Égei-tengerbe veszett négy holttestet, további négy embert viszont sikerült kimenteniük a habokból. A csempészhajón tartózkodó mintegy negyven személyt Leszbosz szigetének székhelyére, Mitilínibe szállították. Mint kiderült, a menekültek a török partok közeléből jutottak e tengeri övezetbe.

218 ezren a tengeren

Az AFP szerint az elmúlt hónapokban migránsok ezrei érkeztek Leszboszra és az Égei-tenger többi szigetére.

A múlt héten 80 ember, köztük több gyermek lelte halálát

több hajótörés következtében. Október 28-án Leszbosz partjainál egy több mint 300 menekültet szállító hajó került bajba, közülük 29-en vesztették életüket. A 68 ezer lakosú Leszboszon megteltek a temetők, új területeket kell kijelölniük a hatóságoknak. Valamivel több mint 218 ezer migráns és menedékkérő szelte át különféle hajókon, csónakokon a Földközi-tengert, hogy elérje Európa partjait, közülük 210 ezer Görögországba jutott el.

Leszbosznál partot ért migránsok elhagyott csónakja és levetett mentőmellényei Forrás: MTI/EPA/Sztratisz Balaszkasz

Naponta 6-8 ezer ember

António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a világszervezet közgyűlésének egyik bizottságában elmondta: január óta mintegy 750 ezer ember érte el Európát a Földközi-tengeren, közülük 3400 vízbe fulladt, és a halálos áldozatok száma csak nőhet a következő hetekben a romló időjárási viszonyok miatt. Emlékeztetett, hogy csupán a görög partokhoz és szigetekhez naponta 6-8 ezer ember érkezik.

Helyes lépés

Az ENSZ-tisztségviselő úgy vélekedett, hogy Európának megvan a lehetősége felülkerekedni e válsághelyzeten, de csak oly módon, ha egységes, mindent átfogó, "regionális hozzáállást" tanúsít e kérdésben. A "helyes irányba tett lépésnek" nevezte az Európai Unió országainak döntését, miszerint 160 ezer embert helyeznek el az unió területén.