Robbanás történt a Sínai-félszigeten lezuhant orosz gépen

2015.11.04. 15:28

A fekete dobozok adatai szerint robbanás történt a szombaton a Sínai-félsziget felett lezuhant orosz utasszállítón - írta egy egyiptomi napilap. A pilóta nem adott le vészjelzést. 

A fekete dobozok adatai szerint robbanás történt a Sínai-félszigeten lezuhant orosz repülőgép hajtóművében - jelentette szerdán az al-Maszri al-Jóm című egyiptomi napilap bírósági forrásokra hivatkozva.

Egyiptomi szakértők a roncsok között november 1-jén, a Sínai-félszigeten fekvő Haszana közelébenForrás: MTI/EPA/Haled El-Fiki

A hír szerint a fekete dobozok adatait már kedden letöltötték és az egyiptomi, illetve az orosz főügyészből, valamint az egyiptomi, orosz, francia és ír szakértőkből álló kutatócsoport még aznap éjjel megvizsgálta az eredményeket.

Az al-Maszri al-Jóm forrása szerint robbanás történt a repülőgép hajtóműjében, a detonáció okát azonban csak a műszaki vizsgálatoknak, a baleset helyszínén készült felméréseknek, illetve a holttestek és a holttesteken talált anyagok szemrevételezésének eredményei fogják majd meghatározni.

Egyszerre álltak le a hajtóművek

A név nélkül nyilatkozó forrás szerint egyelőre semmi jel nem utal terrortámadásra,és rámutatott, hogy a jelenleg zajló vizsgálatok során ki fog derülni, hogy valamilyen robbanóanyag okozta-e a detonációt, vagy hiba történt a légi jármű gépezetében.

Azt is elmondta, hogy a fekete dobozok nem rögzítettek a pilóta által az irányító toronynak leadott vészjelzést. Ugyanakkor az adatok kiértékeléséből az már kiderült, hogy a gép nagyon nagy sebességgel süllyedt. Mindez a szakértő szerint arra utal, hogyhatalmas robbanás történt, amely a repülő összes hajtóművét egyszerre működésképtelenné tette,a gép egyik oldalát lángokba borította, egy darabját pedig kiszakította.

A kutatócsoport szerdán újból a baleset helyszínére sietett, amelyet immár harmadik alkalommal vizsgálnak meg.

Szombaton zuhant le

A gép a múlt szombaton zuhant le a Sínai-félszigeten, fedélzetén 224 utassal. Az Iszlám Állam egyiptomi szárnya később egy Twitter-üzenetben közölte, hogy katonái lőtték le az Egyiptomból Oroszországba tartó járatot, ezt azonban a szakértők cáfolták. 

Viktor Szorotcsenko, az államközi légügyi bizottság vezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy vélhetően már a földet érés előtt darabjaira hullott a gép.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK