Drogbárót és terroristát tartóztattak le Szerbiában

2015.11.06. 19:23

Letartóztatták Szerbia két legnagyobb hatalmú drogbáróját, elvágtak egy fegyvercsempészláncot, amely Szerbia és Franciaország területén működött, valamint elfogták egy macedóniai terrortámadás gyanúsítottját is. Mindez egyetlen nap alatt történt Szerbiában.

Több, kábítószer-csempészettel gyanúsított személyt fogott el a szerb rendőrség, köztük a Balkán egyik legjelentősebb drogbáróját és az egyik legismertebb szerb kábítószercsempészt is - írta közleményében a szerb belügyminisztérium. A hatóságok több hónapos nyomozás után léptek akcióba.

Tizenhárom kilogramm heroint foglaltak le.

A leleplezett kábítószercsempész-hálózat tagjai évek óta szállítottak drogot Törökországból Szerbiába és Nyugat-Európába.

A szerbiai bűnüldözőknek sűrű napjuk volt, mert két másik akciót is végrehajtottak. Az egyikben elvágtak egy fegyvercsempészláncot, amely Szerbia és Franciaország területén működött.

A másik esetben a Szerbiát Koszovóval összekötő brnjaki átkelőnél az Interpol elfogatóparancsa alapján őrizetbe vettek egy férfit.

Őt azzal gyanúsítják, hogy január és május között Macedóniában vett részt terrortámadásokban.

Azokban a terrorakciókban több mint húszan vesztették életüket.

Év elején Macedónia albánok lakta részén robbant ki fegyveres konfliktus. Áprilisban negyven fegyveres foglalta el Gosince település rendőrőrsét, írta akkor a belgrádi Politika című lap. Az újság szerint az álarcos támadók a Macedóniában is aktív, eredetileg Koszovó felszabadításáért küzdő albán fegyveres csoport, az UCK jelzéseit viselték, és egymás között albánul beszéltek.

Májusban a macedón fővárostól, Szkopjétól 40 kilométerre északra fekvő Kumanovo városában lőttek rá rendőrökre, többen meg is haltak. 

Tavasszal eldurvult a helyzet MacedóniábanForrás: AFP/Robert Atanasovski

Szerb lapok később belgrádi hírszerzési forrásokból úgy értesültek, hogy a támadás megszervezésében személyesen is részt vett Szaszo Mijalkov, a hírszerzés vezetője és Nikola Gruevszki kormányfő unokatestvére. A kémfőnök később le is mondott. A szerb sajtó azt írta, hogy Mijalkov célja

az etnikai feszültségek kiélezése volt.

A feladattal a macedón kormányfő, Nikola Gruevszki bízta meg, mert a miniszterelnök lapértesülések szerint így akarta megerősíteni hatalmát. A kormányfő pozíciója a 2015-ös tavaszi tömegtüntetések hatására gyengült meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK