Elindultak a szlovák rendőrök Szlovéniába

2015.11.06. 13:17

Elindult Pozsonyból az a húsz rendőr, akik Szlovéniában segítik majd a helyi hatóságokat a menekülthelyzet kezelésében. Egy hónapig maradnak.

Elindult péntek délelőtt Pozsonyból Szlovéniába az a húsz rendőr, akiket azért küldenek oda, hogy segítsék a helyi hatóságokat a migránsválság kezelésében.

A rendőröket és a kontingenshez tartozó műszaki felszerelést Ljubljana kérte Pozsonytól. A rendőrök ideiglenes kiküldetésének időtartamát egyelőre egy hónapban szabták meg, azzal, hogy az szükség esetén meghosszabbítható, a csapatlétszám pedig bővíthető lesz.

Robert Fico a misszió búcsúztatóján elmondta, hogy a migránsválság kezelésében nagyon jó együttműködés alakult ki Szlovákia és Magyarország között, és ennek kertében Pozsony korábban már 50 rendőrt küldött Magyarországra. Szlovéniába pedig azért küld most húszat, mert ennyit kért Ljubljana.

Fico elutasítja a kvótát

A szlovák kormányfő a migránsválság kezelésével kapcsolatban ismételten a schengeni határok védelmét nevezte az elsődleges feladatnak, ugyanakkor rámutatott: Európának muszáj megegyezésre jutnia a kulcspozícióban lévő Törökországgal, mert önmagában képtelen lesz kezelni egy olyan helyzetet, ha migránsok milliói érkeznének a kontinensre.

Robert Fico megismételte, hogy az európai politika csődöt mondott a migránsválság kezelésében, amit az is mutat, hogy olyan "értelmetlen" ötletekkel állt elő, mint a migránsok újraelosztását célzó kvótarendszer. Kiemelte: Szlovákia számára épp úgy az ideiglenes, mint ahogy az állandó kvóták elfogadhatatlanok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK