Felszállás előtt kerülhetett bomba a lezuhant orosz gépre

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma által közreadott felvételen egyiptomi katonai járművek közelítik meg a lezuhant orosz utasszállító gép farokrészét az egyiptomi Sínai-félszigeten fekvő Haszana közelében. A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság Szentpétervárra tartó repülőgépe 217 utassal és hétfőnyi személyzettel a fedélzetén előző nap zuhant le. A szerencsétlenséget senki sem élte túl
Vágólapra másolva!
Felszállás előtt kerülhetett a bomba arra az orosz repülőgépre, amely szombaton zuhant le Egyiptomban 224 ember halálát okozva.
Vágólapra másolva!

Brit szakértők szerint ugyan nem zárható ki annak a lehetősége, hogy technikai probléma okozta a tragédiát, de egyre valószínűbb, hogy külső hatás miatt zuhant le az Airbus A321-es gép.

Egyiptomi katonai járművek közelítik meg a lezuhant orosz utasszállító gép farokrészét Forrás: MTI/AP/Orosz rendkívüli helyze/Makszim Grigorijev

A BBC írása szerint elképzelhető, hogy a 224 ember halálát egy pokolgép okozta,amelyet közvetlenül a felszállás előtt helyeztek a csomagok tetejére.

Erre csak olyan személy lehetett képes, akinek szabad bejárása volt a csomagtérbe

– írja a BBC. Az információt lehallgatással szerezték, a The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap forrásai szerint ugyanis a brit és az amerikai hírszerző szolgálatok a héten közös műholdas lehallgatási művelettel figyelték a Szíriában és az egyiptomi Sínai-félszigeten tevékenykedő szélsőséges iszlamista csoportok elektronikus kommunikációját.

Az oroszok kivárnak

A britek értesülését Barack Obama úgy kommentálta,„nagyon komolyan veszik" az információt, azaz az Egyesült Államokban is elképzelhetőnek tartják, hogy bomba miatt zuhant le a gép. Vlagyimir Putyin szóvivője ugyanakkor úgy nyilatkozott, csak a hivatalos nyomozás után lehet kijelenteni, hogy pontosan mi okozta a tragédiát"

A brit kormány – hasonlóan más európai légitársaságokhoz - az eset után felfüggesztett minden Sarm-es-Sejkbe tartó, vagy onnan érkező járatot.

Az egyiptomi reptéri biztonsági előírásokat egyébként 10 hónappal ezelőtt szigorították meg,

de Abdul Fattah al-Sisi ottani elnök azt mondta, megérti a britek lépését.

Az Iszlám Állam korábban magára vállalta

Az Iszlám Állam dzsihádista szervezet egyiptomi szárnya Twitter-üzenetben közölte a tragédia után, hogy katonái lőtték le a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító repülőgépet.

"Az Iszlám Állam harcosai képesek voltak lelőni a Sínai tartományban egy orosz repülőgépet, amely több mint 200 orosz keresztes lovagot szállított. Valamennyien meghaltak" – olvasható a Twitter-üzenetben, amely azt jelzi, hogy a támadás Oroszország szíriai beavatkozásának megtorlása volt.

Megtalálták a lezuhant orosz utasszállító repülőgép mindkét fekete dobozát Forrás: MTI/EPA

Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter szerint nem hiteles a bejelentés. "Megjelentek információk arról, hogy a repülőgép szerencsétlenségét terroristák által kilőtt légelhárító rakéta okozta volna. Ezt az információt nem tartjuk hitelesnek" – idézte a minisztert a TASZSZ orosz hírügynökség.