Felfüggesztették az Egyiptomba tartó orosz légi járatokat

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma által közreadott felvételen egyiptomi katonai járművek közelítik meg a lezuhant orosz utasszállító gép farokrészét az egyiptomi Sínai-félszigeten fekvő Haszana közelében. A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság Szentpétervárra tartó repülőgépe 217 utassal és hétfőnyi személyzettel a fedélzetén előző nap zuhant le. A szerencsétlenséget senki sem élte túl (MTI/AP/Makszim Grigorijev)
Vágólapra másolva!
Felfüggesztette az Egyiptomba tartó orosz légi járatok közlekedését Vlagyimir Putyin. Az államfőnek a biztonsági szolgálat javasolta az intézkedést.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte pénteken az Egyiptomba tartó orosz légi járatok felfüggesztését, és az elnök utasította a kormányt, hogy dolgozzák ki az Egyiptomban tartózkodó orosz állampolgárok hazahozatalának mechanizmusát - jelentette be Moszkvában Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

Egyiptomi katonai járművek közelítik meg a lezuhant orosz utasszállító gép farokrészét Forrás: MTI/AP/Orosz rendkívüli helyzet/Makszim Grigorijev

Az államfőnek a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tanácsolta az intézkedést.

Putyin elfogadta a javaslatot, és megbízta a kormányt, hogy gondoskodjon arról, hogy hazatérjenek az orosz állampolgárok az arab országból - mondta a szóvivő.

Az intézkedés mindaddig hatályban marad, amíg ki nem derítik a múlt szombati Sínai-félszigeti légi katasztrófa okát.

A britek szerint robbanás történt a gépen

A brit kormány szerdán közölte, hogy szerintük robbanószerkezet is okozhatta a Sínai-félszigeten szombaton lezuhant orosz utasszállító tragédiáját. A Downing Street szóvivője azt is bejelentette, hogy szakértőket küldenek a Sarm es-Sejk-i repülőtérre, hogy megvizsgálják a biztonsági intézkedéseket, és

nem indulhatnak járatok az üdülőhelyről Nagy-Britanniába.

Az orosz repülőgép szombaton zuhant le a Sínai-félszigeten, fedélzetén 224 utassal. Az Iszlám Állam egyiptomi szárnya később egy Twitter-üzenetben közölte, hogy katonái lőtték le az Egyiptomból Oroszországba tartó járatot, ezt azonban a szakértők cáfolták.