Majdnem lelőttek egy angol repülőt Egyiptomban

2015.11.07. 12:12

Rakéta szállt el 300 méternyire egy Londonból az egyiptomi Sarm es-Sejkbe tartó, brit turistákat szállító repülőgép mellett augusztusban. A brit kormány szóvivője szerint nem célzott támadás történt. 

Egyiptom fölött lőttek le kis híján egy brit turistákat szállító repülőt nem sokkal a leszállás előtt, még augusztusban. A pilóták időben észrevették a közeledő rakétát, és kikerülték. Az utasoknak nem szóltak a veszélyről. 

Az orosz légitársaság Szentpétervárra tartó repülőgépe is a környéken zuhant le

Forrás: MTI/AP/Orosz rendkívüli helyze/Makszim Grigorijev

Lapinformációk szerint a másodpilóta irányította a gépet, ám a másik pilóta is a kabinban volt, és látta a közeledő rakétát. Ő adott utasítást, hogy a repülőgép forduljon balra, és így elkerülje az akkor 300 méterre lévő rakétát. 

A londoni kormány szóvivője azt mondta, nem célzott támadás volt. Az egyiptomi hadsereg éppen akkor gyakorlatozott, a szóvivő szerint így kerülhetett oda a rakéta. 

Október végén a Sínai-félszigeten zuhant le egy Egyiptomból Oroszországba tartó orosz polgári repülőgép, a fedélzetén 224 utassal. A mentőalakulatok megtalálták a gép feketedobozát, de túlélőt egyet sem. Az Iszlám Állam azt állítja, hogy ők lőtték le a gépet, Moszkva szerint ez nem igaz.