Pakisztán nem fogad vissza menekülteket

menekültek ásotthalom menekültek migráns
Rendőrök elfogott határsértőket őriznek Ásotthalom térségében 2015. szeptemberében. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Pakisztán az uniós országok "visszaéléseire" hivatkozva bejelentette, hogy felfüggeszti azt az egyezményt, amelyben kötelezettséget vállalt az Európai Unióba a területéről érkező illegális bevándorlók visszafogadására.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni belügyminiszter pénteken este jelentette be az egyezmény felfüggesztését Nagy-Britannia kivételével az összes uniós tagállamra vonatkozóan. Ezt azzal indokolta, hogy a nyugati országok nem tartják be az előírt ügymenetet a visszatoloncolásokra vonatkozóan, és állítása szerint a pakisztáni hatóságok megerősítése nélkül próbálnak visszaküldeni embereket a közép-ázsiai országba.

Rendőrök elfogott határsértőket őriznek Ásotthalom térségében 2015. szeptember 18-án. Közülük tizenöt pakisztáni, akiket mostantól nehezebb lesz visszatoloncolni Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Tavaly 90 ezer embert küldtek vissza

Külön nehezményezte, hogy az utóbbi hónapokban a pakisztániakat

egyre gyakrabban megfelelő bizonyítékok nélkül terroristának minősítik,

és erre hivatkozva hazatoloncolják. A belügyminiszter szerint csak tavaly 90 ezer embert küldtek vissza Pakisztánba.

Az Európai Bizottság egy szóvivője szerint egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást a pakisztáni lépésről. Ugyanezt közölte az Európai Külügyi Szolgálat egy iszlámábádi munkatársa is.
Pakisztán és az EU 2010-ben kötötte meg a kérdéses megállapodást, amelynek értelmében Iszlámábád köteles visszafogadni az EU-ba illegálisan érkezett állampolgárait, illetve azon más állampolgárokat, akik Pakisztán területén keresztül jutottak el illegálisan az unióba.

Kevesen kapnak menedékjogot

Csütörtökön Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője még arról beszélt, hogy "nagyon pozitív jelek" érkeztek a pakisztáni hatóságoktól arra az uniós javaslatra, hogy a jövőben megkönnyítsék a pakisztániak kitoloncolását az EU-ból.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerint

a pakisztániak az uniós menedékkérők hetedik legnagyobb csoportját

adják. A múlt év második negyedéve és az idei év második negyedéve között összesen 25 395-en folyamodtak menedékjogért az unió területén, az első körben pozitívan elbírált kérelmek aránya 28 százalék volt.