Bekapcsolódik az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda az egyiptomi Sínai-félszigeten lezuhant utasszállító miatti nyomozásba. Az orosz kormány kérte a segítséget. 

A New York Times írta, hogy egyes amerikai tisztségviselők szerint Moszkva az Airbus roncsainak kriminalisztikai vizsgálatában kért segítséget, hogy rájöjjenek, mi okozta a tragédiát. Mások szerint azonban Oroszország ennél általánosabb támogatást szeretne.

Az orosz kormány ritkán kér hasonló segítséget, ami amerikai szakértők szerint arra utalhat, hogy nincs könnyű dolguk a nyomozóiknak.  

Egyiptomi szakértők az orosz gép roncsai közöttForrás: MTI/EPA/Haled El-Fiki

Az FBI és orosz partnere, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat gyakran együttműködik terrorelhárítási ügyekben, a két ország kapcsolatai jelenleg mélyponton vannak.

A lap szerint a felkérés Oroszország geopolitikai érdekeit is szolgálhatja. Azt írják, hogy Vlagyimir Putyin megpróbálja a terrorfenyegetettséget arra használni, hogy kitörjön az ukrajnai válság miatti elszigeteltségből.

Október végén a Sínai-félszigeten lezuhant egy Egyiptomból Oroszországba tartó orosz polgári repülőgép, a fedélzetén 224 utassal. A mentőalakulatok megtalálták a gép fekete dobozát, de túlélőt egyet sem. Az Iszlám Állam azt állítja, hogy ők lőtték le a gépet, Moszkva szerint ez nem igaz.