Az afrikai Csád-tó medencéjében kialakult helyzet - az aszály, a szegénység és a fegyveres konfliktus - tovább súlyosbíthatja a menekültválságot, ha a világ vezetői kudarcot vallanak a migrációval és az éghajlatváltozással foglalkozó csúcstalálkozókon - figyelmeztetett egy ENSZ-illetékes.

Tony Lanzer, az ENSZ Száhel-övezeti regionális koordinátora az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a november 11-én a máltai La Valettában nyíló kétnapos Európai Unió-Afrika csúcstalálkozón és a hónap végén Párizsban kezdődő ENSZ-klímakonferencián hosszú távú megoldásokat kell találni a térség problémáira.

2,5 millió ember érintett

Mindkét tanácskozáson kulcsfontosságú kérdéseket tárgyalnak meg, amelyek különösen érintik az aszály sújtotta Csád-tó medencéjét, ahol eddig 2,5 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, és a Boko Haram iszlamista terrorszervezet miatt sokan külföldre menekültek. A világnak segítenie kell a Csád-medence országainak - Csádnak, Nigernek, Nigériának és Kamerunnak - nemcsak a fegyveresek sanyargatása elleni védekezésben, de az éghajlatváltozás hatásainak kiküszöbölésében is - hangsúlyozta a koordinátor.

KilátástalanságbanForrás: AFP/Boureima Hama

Harcolnak a Boko Haram ellen

Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok jelenleg is együttműködik a térség négy államával a Boko Haram jelentette instabilitás megszüntetésében. Ugyanakkor egyre nőnek az aggodalmak a Boko Haram, illetve a líbiai és mali szélsőségesek közötti esetleges kapcsolatok miatt.
Tony Lanzer emlékeztetett: az általános felmelegedés és a szegénység okozta gondokat a demográfiai helyzet is súlyosbítja: A Száhel-övezetben a következő három évtizedben a lakosság lélekszáma várhatóan eléri a 150 millió.

1,8 milliárd euró Afrikának

A La Valetta-i csúcstalálkozón az EU várhatóan 1,8 milliárd eurós, Afrika megsegítésére szánt alap létrehozását jelenti be - mondta az ENSZ-illetékes, aki reményét fejezte ki, hogy más országok, közöttük az Egyesült Államok is követi a példát.