Fej fej mellett a két vezető párt a horvát választáson

MILANOVIC, Zoran
Zágráb, 2015. november 8. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök, a horvát Szociáldemokrata Párt vezetője () nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután leadta szavazatát egy zágrábi szavazóhelyiségben 2015. november 8-án, a horvátországi parlamenti választások napján. (MTI/EPA/Igor Kupljenik)
Vágólapra másolva!
A jobbközép Horvát Demokratikus Közösség és a Szociáldemokrata Párt is 56 mandátumot szerzett a vasárnapi választáson az exit poll adatok szerint.
Vágólapra másolva!

Fej fej mellett végzett a két horvát vezető párt, a jobbközép ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és Szociáldemokrata Párt (SDP) a vasárnapi horvátországi parlamenti választásokon az urnazárás után nyilvánosságra hozott exit poll szerint.

Az adatokat a Nova TV csatorna este hét óra után hozta nyilvánosságra. A tízezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint

a HDZ 56 és az SDP is 56 mandátumot szerzett.

Harmadik legtöbb mandátuma a Híd Függetlenek Listájának (Most) van, összesen 18.

Többen szavaztak, mint négy éve

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt a Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) és az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet, ők három-három mandátumot szereztek, illetve a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB), valamint Milan Bandic zágrábi polgármester pártja, a BM 365 is. A két utóbbi két-két mandátumra számíthat. A horvát parlament 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tart fenn.

A vasárnapi szavazáson közel 3,8 millió horvát állampolgár adhatta le voksát, köztük 36 ezren külföldön.

A horvát országos választási bizottság adatai szerint d

Délután fél ötkor a részvételi arány 46,57 százalékon állt, 2011-ben ez 46,06 százalék volt. A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este hét óráig várják a csaknem 3,8 millió választópolgárt, hogy leadja szavazatát.

A legfontosabb választás

Zoran Milanovic távozó miniszterelnök voksának leadása után arra kérte az állampolgárokat, hogy minél nagyobb számban menjenek el szavazni. Azt hangoztatta, hogy

az összes többi előtte csak játék volt.

Zoran Milanovic szerint ez a legfontosabb választás Forrás: MTI/EPA/Igor Kupljenik

Tomislav Karamarko, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke úgy nyilatkozott, hogy derűlátó a választások kimenetelét illetően, és biztos benne, hogy nagy lesz a részvételi arány.

2300 jelölt, 6500 szavazóhely

A 2300 jelöltre és 166 listára Horvátországban 6574 helyen adhatják le szavazataikat az állampolgárok.

Külföldön 36 ezren voksolhatnak 114 szavazóhelyiségben, a legtöbben Bosznia-Hercegovinában és Németországban.

Horvátországon kívül 48 országban lehet az urnák elé járulni. A választásokat 13 ezer megfigyelő követi figyelemmel.