Kedden jelenti be Cameron, hogy mit akar az EU-tól

British Prime Minister David Cameron leaves 10 Downing Street to greet Luxembourg's Prime Minister Xavier Bettel for a meeting in London on October 27, 2015. The British House of Lords voted twice against government measures to cut tax credits on October
David Cameron eltökélt
Vágólapra másolva!
Egybehangzó vasárnapi brit sajtóértesülések szerint David Cameron brit miniszterelnök "drámai" hangvételű figyelmeztetést intéz a jövő héten az Európai Unióhoz arról, hogy a brit kormány "újragondolhatja" Nagy-Britannia EU-tagságát, ha Brüsszel és a tagállamok nem támogatják London reformigényeit.
Vágólapra másolva!

Cameron a tervek szerint kedden juttatja el a brit reformköveteléseket részletesen kifejtő levelét Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, és ugyanaznap beszédet is tart, amelyben nyilvánosan kifejti álláspontját.

David Cameron eltökélt Forrás: AFP/Justin Tallis

A The Observer című baloldali vasárnapi brit lap és a BBC kormányforrásokból származó értesülései szerint a brit kormányfő a levélben és a beszédben egyaránt leszögezi majd, hogy ha nem sikerül megállapodásra jutni a Nagy-Britannia által igényelt változtatásokról, akkor

(...) Ahogy korábban is mondtam már, (ebben az esetben) nem zárok ki semmit".

Bízik a megállapodásban

Cameron az előzetesen ismertetett részletek szerint kijelenti ugyanakkor azt is, hogy maradéktalanul bízik a megállapodás lehetőségében, és ha az egyezség létrejön, akkor ő személyesen is "teljes szívvel és lélekkel" Nagy-Britannia EU-tagsága mellett fog kampányolni az erről tervezett népszavazáson.

Népszavazás lesz

A brit miniszterelnök két éve jelentette be, hogy ha a Konzervatív Párt az idei választások után kormányon marad, 2017 végéig népszavazást tartanak Nagy-Britannia EU-tagságáról. A Konzervatív Párt váratlan fölénnyel megnyerte a május 7-ei parlamenti választásokat, és a brit EU-tagságról szóló népszavazás törvénytervezete be is került az új kormány idei törvényalkotási programjába. London azonban a referendum előtt újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, és a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének a tervezett referendumon arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

Négy követelés

A vasárnapi brit sajtóértesülések szerint Tusknak küldendő levelében Cameron négy fő követelést fogalmaz majd meg. Az első helyen az az igény áll, hogy a Nagy-Britanniába más EU-társállamokból érkező munkavállalók négyévi folyamatos, bejelentett, legális munkaviszony után férhessenek csak hozzá a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez.

Ez jelenleg a diszkriminációt tiltó uniós jogszabályokba ütközik,

és ezt Philip Hammond brit külügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva vasárnap el is ismerte. Kijelentette ugyanakkor: a Brüsszellel tervezett tárgyalások célja éppen a Nagy-Britanniának nem megfelelő szabályozások módosításának elérése.

A brit követelések között szerepel emellett az is, hogy az euróövezeti országok

ne hozhassanak többségi szavazással döntéseket a valutaunión kívüli EU-tagállamok kárára.

Nagy-Britannia rögzített biztosítékokat kíván kapni arra is, hogy nem kell részt vennie a mind szorosabb uniós integrációt célzó folyamatban, és olyan szabályozást is szeretne, amelynek alapján a tagállami parlamentek a jelenleginél szélesebb jogkört kapnának az EU-szintű jogszabályok felülbírálására.