Egyre hűvösebben fogadják a menekülteket Skandináviában

München Németország menekültek
Vágólapra másolva!
A menekültek számának emelkedésével egyre hűvösebbé válik a fogadtatás Skandináviában, és fokozatosan nő a szélsőjobboldali pártok befolyása a migrációs politikára. Olaszországban viszont a kistelepülések megmentését várják a menekültektől.
Vágólapra másolva!

Dániában, Norvégiában, Finnországban, de még Svédországban is folyamatosan szigorítják a menekültek befogadásának szabályait, és csökkentik a nekik nyújtott segélyeket.

„Úgy tűnik, mintha versenyeznének, hogy ki kínálja a kevésbé vonzó szociális támogatást a menedékkérőknek” – nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek Asle Toje norvég külügyi szakértő.

Sorban gyújtják fel a menekültszállásokat Svédországban Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Björn Larsson Rosvall

Előretör a szélsőjobb

A tízmilliós Svédországban az év végére várhatóan eléri a 190 ezret a menekültek száma, vagyis népességarányosan Stockholm fogadja be a legtöbb migránst.

A helyzet azonban a szélsőjobboldali Svéd Demokrata Párt erősödésével változik – emlékeztetett internetes oldalán a The Local.

A kormányzó szociáldemokraták aggódnak, hogy szavazókat veszítenek majd, mert a szélsőjobboldal meglovagolja az emberek tömeges bevándorlással kapcsolatos félelmeit – mondta a lapnak Magnus Hagevi, a Linné Egyetem politikatudományokkal foglalkozó munkatársa, aki a gyújtogatásokat hozta fel példaként.

Legutóbb szombaton gyújtottak fel egy menekültszállást.

Egy menedékkérőket befogadó, lakókonténerekből megépített állomás tüzével küzd egy tűzoltó a svédországi Munkedalban Forrás: MTI/EPA/Adam Ihse

Segítséget várnak

Svédország segítséget vár európai partnereitől a menekültek jelentette terhek viselésében, és azt tervezi, hogy szigorítja a családegyesítés feltételeit.

Dánia már 2011-ben szigorított bevándorlási politikáján, amikor a szélsőjobboldali Néppárt befolyása erősödni kezdett.

Júliusban – nem sokkal a választások után, amelyen a Néppárt a második legnagyobb erővé vált – csökkentették a menekülteknek járó támogatást annak érdekében, hogy megfékezzék az érkezők áradatát.

A szeptemberben életbe lépett szabályozás szerint a gyermektelen menekültek az eddiginek alig több, mint a felét, 5945 koronát (körülbelül 250 ezer forintot) kapnak havonta.

Menekültek Németországban. Egyre többen vannak, de Dániát kevesen választják a szigorítások miatt Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Elérték, amit akartak

A lépés a jelek szerint elérte a kívánt hatást, mert miközben Európa más részein nő a menedéket kérők száma, Dániában szeptember óta csökken.

Norvégiában és Finnországban, ahol a kormányt bevándorlóellenes erők irányítják, szintén csökkentik a segélyeket, szigorítják a családegyesítés, az állampolgárság és az állandó tartózkodási engedély feltételeit.

Egy olasz kisváros csodát vár

Olaszországban viszont, ahol sorra néptelenednek el a kisvárosok és a falvak, a menekültektől azt remélik, hogy új életet lehelnek ezekbe a településekbe.

Szintén a The Local számolt be egy calabriai kisvárosról, Satrianóról, ahol folyamatosan öregszik és csökken a népesség, és ahol ma már csak alig ezren élnek.

Calabria többi településéhez hasonlóan Satriano vezetői is kimondottan csábítják a menekülteket, abban a reményben, hogy a többnyire húszas éveikben járó migránsok a maradás mellett döntenek.