Bár a jobboldali választási szövetség szerezte a legtöbb mandátumot a vasárnapi horvátországi választáson, könnyen lehet, hogy továbbra is ellenzékben marad. A választás bomba meglepetését a MOST szállította, így ők dönthetik majd el, ki vezetheti Horvátországot a következő négy évben. A párt inkább a baloldallal alkothat koalíciót, de az előre hozott választásokat sem lehet kizárni. 

A szinte véglegesnek mondható hivatalos részeredmények alapján a korábbi eredményektől eltérően ismét fej fej mellett áll a két horvát vezető párt, a jobbközép ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Szociáldemokrata Párt (SDP) vezette két választási szövetség a vasárnapi parlamenti választások után. A HDZ várhatóan 59, az SDP 56 mandátumot szerez a parlamentben.  

A MOST vezetői, Bozo Petrov (baloldalt) és Drago Prgomet (jobboldalt) joggal örülhetnek az eredményeknekForrás: AFP/Str

Patthelyzet

Patthelyzet alakult ki a vasárnapi horvátországi választáson, egyik nagy koalíciós tömb sem tud egyedül kormányt alakítani  – mondta az Origónak Orosz Anna. A Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője szerint, bár a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a várhatóan megszerzett 60 mandátummal megnyerte a voksolást, ez nem elég a többség megszerzéséhez a 151 fős parlamentben.

Bár a kormányzó baloldali pártszövetség a második helyen végzett, de az országgyűlésbe bekerült kisebb erők között több potenciális szövetségessel rendelkezik, mint a HDZ. A voksolás legnagyobb meglepetését a MOST (Híd) nevű, 2012-ben alapított párt okozta azzal, hogy a várt 6-12 mandátum helyett 19 képviselői helyet szerzett.

A HDZ hívei így örültek az első eredményeknekForrás: AFP/Str

Nem szakadnak

Orosz Anna szerint a MOST átütő sikere azt jelenti, hogy ők dönthetik el, ki alakíthat majd kormányt. Az előzetes nyilatkozatok alapján a párt nem akar koalíciót kötni senkivel, hanem programok alapján szeretne együttműködni. Az elemző szerint a MOST többek között a két nagy párttól függetlenül elért eredményeinek és annak köszönheti a sikerét, hogy a kampányban a gazdasági témák domináltak, és a MOST éppen ezen a területen szeretne radikális változásokat végrehajtani Horvátországban. 

A szakember nem tartja valószínűnek, hogy a tárgyalások ilyen korai fázisában a pártból képviselőket lehetne átcsábítani egyik vagy másik oldalra, mert így nagyon gyorsan elveszítenék a hitelességüket.

Tomislav Karamarko, a HDZ elnöke nem lehet felhőtlenül boldogForrás: AFP/Str

Jóléti intézkedések

Orosz Anna azt tartja a legfőbb kérdésnek, hogy Kolinda Grabar-Kitarovic államfő kit kér majd föl kormányalakításra. A HDZ által támogatott köztársasági elnök a kampányban egyértelműen a kormányzó szociáldemokraták ellen foglalt állást, és mivel a Hazafias Koalíció szerzi meg előreláthatólag a legtöbb mandátumot, nagy valószínűséggel a jobboldalt fogja felkérni. A jobboldal többek között azért nem tudott simán nyerni ezen a választáson, mert a 2003-2011 közötti korrupciós botrányok még mindig beárnyékolják a párt megítélését.

A baloldal bár nem tudta beváltani az ígéreteit, de a horvát gazdaság idén a korábbiakhoz képest jobb teljesítményt nyújtott. A baloldali szövetség – noha támogatottsága 2011-hez képest komolyan visszaesett – azért sem szenvedett súlyos vereséget, mivel több jóléti intézkedést hozott, Zoran Milanovic pedig változtatott a kommunikációján, ami sokat segített a párt megítélésén.

Zoran Milanovic több potenciális szövetségesre számíthatForrás: AFP/Thierry Charlier

Meglepetés

A Jutarnji List szerint a HDZ-t nagyon meglepte a választási eredmény, főleg a MOST szereplése. A pártban az a vélemény, hogy minél hamarabb szeretnének leülni tárgyalni a Híddal. A pártban a fő cél, hogy a maguk mellé állítsák őket. Egyes HDZ-vezetők arról beszéltek a párt választási központjában, hogy a Híd egyetlen nagy szövetséggel sem tud majd megállapodni, így könnyen lehet, hogy előre hozott választások lesznek. 

Bozo Petrov, a Híd elnöke vasárnap azt mondta: fájdalmas megszorítások várnak az országra, ezek érintik majd mindenki családját és barátait, bevezetésük pedig elkerülhetetlen. Petrov szerint az a legfontosabb, hogy a Híd ne okozzon csalódást a választóknak, ne hagyja cserben őket.

A refomok oldalán

A MOST egyik vezetője nem zárta ki, hogy ők adják majd a miniszterelnököt. A párt vállalja a kormányzással járó felelősséget. Milanovic már kezdeményezte a tárgyalást, amire természetesen elmennek – olvasható a Jutarnji List oldalán.

A Híd mindenkivel hajlandó a tárgyalásra, aki felveszi velük a kapcsolatot. Bár van egy olyan közjegyzőnél elhelyezett dokumentum, amiben arról írnak, hogy nem kötnek senkivel koalíciót, de ebben pontosan az szerepel, hogy azokkal nem kötnek koalíciót, akik nem támogatják a reformokat. A párt honlapja az óriási érdeklődés miatt cikkünk írásakor elérhetetlen volt.   

Bozo Petrov, a MOST vezetője akár miniszterelnök is lehetForrás: AFP/Stringer

„Aki velünk akar együttműködni, annak készen kell állnia arra, hogy elveszíti a következő választásokat – vélekedtek a Híd politikusai. – A tárgyalások nyilvánosak lesznek, nem lesznek különalkuk, kávéházi megbeszélések. Meghatározzuk, ki vezeti a tárgyalásokat, és milyen elvek mentén, nem lesznek hónapokig elhúzódó egyeztetések, mert nincsen veszíteni való ideje Horvátországnak” – mondták a párt vezetői.  

A Híd a választások előtt a kormány költekezéseinek megvágásával, adó- és bürokráciacsökkentéssel kampányolt. De fontos elem még a gazdálkodók támogatása és az élelmiszeripar függetlenségének elősegítése. A párt önmagát balközép erőként határozza meg, ezért inkább húznak a kormányzó SDP-hez, míg a jobboldali ellenzék távolabb áll tőlük a Sanader-kormány korrupciós ügyei miatt.

Nem ismerte el a vereséget

Zoran Milanovic leköszönő miniszterelnök a választások éjszakáján megtartott beszédében nem ismerte el vereségét, ugyanakkor gratulált, és partnerséget ajánlott a Hídnak. Szerinte az eredmények azt mutatják, hogy Horvátországnak változásokra van szüksége. Ezért arra kérte a Híd képviselőit, csatlakozzanak az SDP-hez, nem mint vezető párthoz, hanem mint partnerhez, amellyel együtt dolgozhatnak a reformok bevezetésén.

Tomislav Karamarko, a HDZ elnöke kijelentette: az elmúlt három és fél évben immár a harmadik győzelmét aratta a párt. Úgy fogalmazott: aki kész arra, hogy velük együtt építsen egy jobb hazát, azt szívesen látják köreikben. A minőségi életért akarnak harcolni, azért, hogy a fiatalok ne hagyják el a szülőföldjüket – mondta.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök kezében van a döntésForrás: MTI/AP/Darko Bandic

A választások éjszakáján Kolinda Grabar-Kitarovic államfő az elnöki hivatalból szólt az állampolgárokhoz. Elmondta, hogy a pártokkal tartott konzultációk után ad majd felhatalmazást kormányalakításra. Hozzátette: hisz abban, hogy a közeljövőben stabil kormánya lesz Horvátországnak, amely minden állampolgár érdekét szolgálja majd.