A bukásra is készek a horvát királycsinálók

Suporters of the conservative opposition Croatian Democratic Union party celebrate after preleminary results of the general elections in Zagreb, on November 8, 2015.Croatia's conservative opposition bloc took the lead over the ruling centre-left alliance in today's election, according to preliminary results based on a partial vote count. AFP PHOTO / STRINGER
Vágólapra másolva!
Bár a jobboldali választási szövetség szerezte a legtöbb mandátumot a vasárnapi horvátországi választáson, könnyen lehet, hogy továbbra is ellenzékben marad. A választás bomba meglepetését a MOST szállította, így ők dönthetik majd el, ki vezetheti Horvátországot a következő négy évben. A párt inkább a baloldallal alkothat koalíciót, de az előre hozott választásokat sem lehet kizárni. 
Vágólapra másolva!

A szinte véglegesnek mondható hivatalos részeredmények alapján a korábbi eredményektől eltérően ismét fej fej mellett áll a két horvát vezető párt, a jobbközép ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Szociáldemokrata Párt (SDP) vezette két választási szövetség a vasárnapi parlamenti választások után. A HDZ várhatóan 59, az SDP 56 mandátumot szerez a parlamentben.

A MOST vezetői, Bozo Petrov (baloldalt) és Drago Prgomet (jobboldalt) joggal örülhetnek az eredményeknek Forrás: AFP/Str

Patthelyzet

Patthelyzet alakult ki a vasárnapi horvátországi választáson,

egyik nagy koalíciós tömb sem tud egyedül kormányt alakítani

– mondta az Origónak Orosz Anna. A Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője szerint, bár a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a várhatóan megszerzett 60 mandátummal megnyerte a voksolást, ez nem elég a többség megszerzéséhez a 151 fős parlamentben.

Bár a kormányzó baloldali pártszövetség a második helyen végzett, de az országgyűlésbe bekerült kisebb erők között több potenciális szövetségessel rendelkezik, mint a HDZ. A voksolás legnagyobb meglepetését a MOST (Híd) nevű, 2012-ben alapított párt okozta azzal, hogy a várt 6-12 mandátum helyett 19 képviselői helyet szerzett.

A HDZ hívei így örültek az első eredményeknek Forrás: AFP/Str

Nem szakadnak

Orosz Anna szerint a MOST átütő sikere azt jelenti, hogy ők dönthetik el, ki alakíthat majd kormányt. Az előzetes nyilatkozatok alapján a párt nem akar koalíciót kötni senkivel, hanem programok alapján szeretne együttműködni. Az elemző szerint a MOST többek között a két nagy párttól függetlenül elért eredményeinek és annak köszönheti a sikerét, hogy

a kampányban a gazdasági témák domináltak,

és a MOST éppen ezen a területen szeretne radikális változásokat végrehajtani Horvátországban.

A szakember nem tartja valószínűnek, hogy a tárgyalások ilyen korai fázisában a pártból képviselőket lehetne átcsábítani egyik vagy másik oldalra, mert így nagyon gyorsan elveszítenék a hitelességüket.

Tomislav Karamarko, a HDZ elnöke nem lehet felhőtlenül boldog Forrás: AFP/Str

Jóléti intézkedések

Orosz Anna azt tartja a legfőbb kérdésnek, hogy Kolinda Grabar-Kitarovic államfő kit kér majd föl kormányalakításra. A HDZ által támogatott köztársasági elnök a kampányban egyértelműen a kormányzó szociáldemokraták ellen foglalt állást, és mivel a Hazafias Koalíció szerzi meg előreláthatólag a legtöbb mandátumot, nagy valószínűséggel a jobboldalt fogja felkérni. A jobboldal többek között azért nem tudott simán nyerni ezen a választáson, mert a 2003-2011 közötti

korrupciós botrányok még mindig beárnyékolják a párt megítélését.

A baloldal bár nem tudta beváltani az ígéreteit, de a horvát gazdaság idén a korábbiakhoz képest jobb teljesítményt nyújtott. A baloldali szövetség – noha támogatottsága 2011-hez képest komolyan visszaesett – azért sem szenvedett súlyos vereséget, mivel több jóléti intézkedést hozott, Zoran Milanovic pedig változtatott a kommunikációján, ami sokat segített a párt megítélésén.

Zoran Milanovic több potenciális szövetségesre számíthat Forrás: AFP/Thierry Charlier

Meglepetés

A Jutarnji List szerint a HDZ-t nagyon meglepte a választási eredmény, főleg a MOST szereplése. A pártban az a vélemény, hogy minél hamarabb szeretnének leülni tárgyalni a Híddal. A pártban a fő cél, hogy a maguk mellé állítsák őket. Egyes HDZ-vezetők arról beszéltek a párt választási központjában, hogy a Híd egyetlen nagy szövetséggel sem tud majd megállapodni, így könnyen lehet, hogy előre hozott választások lesznek.

Bozo Petrov, a Híd elnöke vasárnap azt mondta:

fájdalmas megszorítások várnak az országra,

ezek érintik majd mindenki családját és barátait, bevezetésük pedig elkerülhetetlen. Petrov szerint az a legfontosabb, hogy a Híd ne okozzon csalódást a választóknak, ne hagyja cserben őket.

A refomok oldalán

A MOST egyik vezetője nem zárta ki, hogy ők adják majd a miniszterelnököt. A párt vállalja a kormányzással járó felelősséget. Milanovic már kezdeményezte a tárgyalást, amire természetesen elmennek – olvasható a Jutarnji List oldalán.

A Híd mindenkivel hajlandó a tárgyalásra, aki felveszi velük a kapcsolatot. Bár van egy olyan közjegyzőnél elhelyezett dokumentum, amiben arról írnak, hogy nem kötnek senkivel koalíciót, de ebben pontosan az szerepel, hogy

azokkal nem kötnek koalíciót, akik nem támogatják a reformokat.

A párt honlapja az óriási érdeklődés miatt cikkünk írásakor elérhetetlen volt.

Bozo Petrov, a MOST vezetője akár miniszterelnök is lehet Forrás: AFP/Stringer

„Aki velünk akar együttműködni, annak készen kell állnia arra, hogy elveszíti a következő választásokat – vélekedtek a Híd politikusai. – A tárgyalások nyilvánosak lesznek,

nem lesznek különalkuk, kávéházi megbeszélések.

Meghatározzuk, ki vezeti a tárgyalásokat, és milyen elvek mentén, nem lesznek hónapokig elhúzódó egyeztetések, mert nincsen veszíteni való ideje Horvátországnak” – mondták a párt vezetői.

A Híd a választások előtt a kormány költekezéseinek megvágásával, adó- és bürokráciacsökkentéssel kampányolt. De fontos elem még a gazdálkodók támogatása és az élelmiszeripar függetlenségének elősegítése. A párt önmagát balközép erőként határozza meg, ezért

inkább húznak a kormányzó SDP-hez,

míg a jobboldali ellenzék távolabb áll tőlük a Sanader-kormány korrupciós ügyei miatt.

Nem ismerte el a vereséget

Zoran Milanovic leköszönő miniszterelnök a választások éjszakáján megtartott beszédében nem ismerte el vereségét, ugyanakkor gratulált, és partnerséget ajánlott a Hídnak. Szerinte az eredmények azt mutatják, hogy Horvátországnak változásokra van szüksége. Ezért arra kérte a Híd képviselőit, csatlakozzanak az SDP-hez, nem mint vezető párthoz, hanem mint partnerhez, amellyel együtt dolgozhatnak a reformok bevezetésén.

Tomislav Karamarko, a HDZ elnöke kijelentette:

az elmúlt három és fél évben immár a harmadik győzelmét aratta a párt.

Úgy fogalmazott: aki kész arra, hogy velük együtt építsen egy jobb hazát, azt szívesen látják köreikben. A minőségi életért akarnak harcolni, azért, hogy a fiatalok ne hagyják el a szülőföldjüket – mondta.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök kezében van a döntés Forrás: MTI/AP/Darko Bandic

A választások éjszakáján Kolinda Grabar-Kitarovic államfő az elnöki hivatalból szólt az állampolgárokhoz. Elmondta, hogy a pártokkal tartott konzultációk után ad majd felhatalmazást kormányalakításra. Hozzátette: hisz abban, hogy a közeljövőben stabil kormánya lesz Horvátországnak, amely minden állampolgár érdekét szolgálja majd.