Katalónia elindult a függetlenség felé

Vágólapra másolva!
A 135 fős katalán törvényhozásban 72 képviselő támogatta a függetlenségi pártok határozati javaslatát, amelyben kinyilvánítják, hogy megkezdik az önálló állam létrehozásához vezető folyamatot.
Vágólapra másolva!

A javaslatot 63 ellenszavazattal fogadták el.

A függetlenedés folyamata kormány és egyéb állami intézmények létrehozását, valamint alkotmány megszövegezését foglalja magában.

Mihelyt elfogadják az alkotmányt, Katalónia kihirdeti a függetlenségét. Mindez nagyjából 18 hónapot vesz igénybe – jelentette a Sputniknews.

Lassan a testtel!

A voksolást követően a határozatot előterjesztő Junts pel Sí (Együtt az igenért) párttömörülés és a Népi Egység nevű párt képviselői állva tapsolták meg az eredményt, közben a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt képviselői spanyol és katalán zászlókat emeltek a magasba.

A spanyol kormány előzetesen jelezte, hogy a határozatot alkotmányellenesnek tarja, ezért elfogadása esetén az alkotmánybíróságon megtámadja.

Ha a bíróság eljárásba veszi az indítványt, azzal automatikusan felfüggeszti a most elfogadott határozatot, amíg nem hozza meg a végső döntést.

Ha Katalónia függetlenné válik, a Barcelona nem szerepelhet a spanyol bajnokságban Forrás: AFP