Nehéz lenne furcsább vagy megrendítőbb történetet elképzelni Chelsea (korábban Bradley) Manning történeténél. A volt katona – aki annak érdekében, hogy nő legyen, hormonkezelésen vesz részt - 35 éves börtönbüntetését tölti, amiért titkos iratokat szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak. Manning nehezen viseli a börtönéletet, amikor például arra kötelezték, hogy levágja a haját, elsírta magát.

Chelsea Manning folyamatos megaláztatásokra panaszkodik, korábban például átmenetileg megvonták tőle a könyvtárhasználat jogát, mert tiltott újságokat (például a Vanity Fair magazint) találtak nála, de az is elfordult, hogy lejárt fogkrémet kapott.

„Szörnyszülöttnek érzem magam" – írta a börtönből blogbejegyzésében Manning, hozzátéve, hogy rengeteg megaláztatásban és elutasításban van része.

Chelsea (korábban Bradley) ManningForrás: © REUTERS/Jose Luis Magana/© REUTERS/Jose Luis Magana/© Jose Luis Magaua / Reuters

A Yahoonak nyilatkozva azonban kifejtette, hogy túljutott a kétségbeesésen, és kész arra, hogy újra felvegye a harcot az amerikai kormánnyal. Egy civil jogi iroda segítségével egyebek mellett azt próbálja majd bebizonyítani, hogy a WikiLeaks-szel kapcsolatos bírósági eljárás alatt nem jeleníthette meg a saját álláspontját.

Egy másik pert amiatt kezdeményezett, hogy transzneműként megfelelő elbánást kapjon a börtönben is. Ez amúgy különösen kínos ügy az Obama-adminisztrációnak, miután a demokrata kormány több alkalommal is kiállt a transzneműek jogaiért.

Manning azt állítja, hogy a férfiakra jellemző öt centiméteres haj kötelezővé tétele, akadályozza őt a nemisége megélésében.