Németországnak bátran és történelmi komplexusok nélkül cselekednie kell az Európai Unió külső határainak védelméért, a többi uniós tagországnak pedig szolidaritást kell vállalnia Németországgal - mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfőn a berlini fal ledöntésének 26. évfordulója alkalmából a német fővárosban elmondott ünnepi beszédében.

Az uniós kormány-, illetve államfőket összefogó testület lengyel elnöke az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány ünnepi rendezvényén elmondott beszédében kiemelte: az EU jövőjét nagymértékben meghatározza, hogy Németország miként viszonyul az európai migrációs válsághoz.

Donald Tusk és Orbán ViktorForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Németországnak vezető szerepet kell vállalnia, hogy minden eddiginél szorosabbá váljék a transzatlanti közösség szövetsége, és hogy meg lehessen védeni az EU külső határait, de nem a menekültek, hanem az "exodust" okozó és kihasználni próbáló erők ellen, illetve a belső határellenőrzés nélküli schengeni rendszer megóvása érdekében.

Németország vezetésére azért is szükség van, mert a migrációs válság révén fölerősödő radikális populizmus veszélybe sodorja az EU "lényegét, a liberális demokráciát" - mondta Tusk.