Az El Nino miatt 11 millió gyermeket fenyeget éhezés, betegség és vízhiány Afrika keleti és déli részén, figyelmeztetett az UNICEF.

Idén rekorderősségű az El Nino, és ennek máris érezni a hatásait Afrikában: Etiópiában harminc éve nem látott aszályt hozott a csendes-óceáni jelenség, Szomáliában viszont hatalmas áradásoktól tartanak – figyelmeztetett az ENSZ gyermekalapja.

Van, ahol aszályt, van, ahol áradást okozForrás: AFP/Eitan Abramovich

Etiópia felkészült

Az UNICEF szerint Etiópiában 8,2 millió ember élelmiszer-ellátása nem biztosított, és 350 ezer gyermek súlyosan alultáplált.

A kormányzat viszont azt állítja, hogy van elég tartalék, és azt folyamatosan szállítják az aszály sújtotta vidékekre. „Egyes nyugati sajtóbeszámolók ellenére nem lesz semmiféle éhezés, főleg nem az 1984-eshez hasonló” – számolt be a BBC a londoni etióp nagykövetség közleményéről.

Több ezer tengeri rák teteme hever a kaliforniai Laguna Beach partján. A rákok tömeges pusztulását is az El Ninóval magyarázzákForrás: MTI/EPA/Eugene Garcia

Aszály – vagy áradás

Aszály sújtja Zimbabwét, Malawit és Dél-Afrikát is. Malawiban a gyerekeknek a fele máris alultáplált, Zimbabwéban január-márciusra 1,5 millió ember szorulhat élelmiszersegélyre.

Dél-Afrikában már tömegesen hullanak a haszonállatok, és a nagyobb városokban vízkorlátozásokat vezettek be.

Máshol a túl sok csapadék okozhat gondot. Az UNICEF figyelmeztetése szerint Szomáliában a súlyos áradások miatt lesz szüksége hárommilliónál több embernek segítségre, míg Kenyában a kormány 2,5 millióra becsüli azoknak a gyerekeknek a számát, akiket az El Nino miatt áradások, földcsuszamlások és betegségek fenyegetnek.