Vádemelés a menekültellenes mozgalmár ellen

neonáci tüntetés a németországi Halbéban
Vágólapra másolva!
Idegengyűlölő kijelentéseiért és uszításért emeltek vádat a Pegida egyik vezetőségi tagja, Tatjana Festerling ellen. A német bevándorlóellenes mozgalom feje, Lutz Bachmann ellen ugyancsak eljárás zajlik. Szászország fővárosában, Drezdában egyre nagyobb népszerűségnek örvend az idegengyűlöletet szító mozgalom. Legutóbb már 11 ezren vettek részt a menekültellenes demonstrációjukon.
Vágólapra másolva!

Rágalmazásért és uszításért emelt vádat a drezdai ügyészség Tatjana Festerling, az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) aktivistája ellen. A bizonyítékokat magánszemélyek szolgáltatták a hatóságoknak – idézte a főügyészt a Die Welt. A rágalmazó szavakat és az uszítást nem lesz nehéz bizonyítani, hiszen Festerling a közösségi médiát rendszeresen használta szócsövéül. A legutóbbi novemberi Pegida-tüntetésen nyíltan "bevándorlóhordáknak" és "megszállóknak" nevezte a menekülteket.

Keleten jobban vevők rá

Festerling idén igazolt át Hamburgból a populista AfD-től, és februárban már a Pegida színeiben tartott beszédeket. Az Alternatíva Németországnak (AfD) közel két éve jelent meg Németországban. A szintén szélsőjobboldali politikai erőt a Pegida „szövetségeseként” is szokták emlegetni. Festerling egyre magasabbra teszi a lécet. A nyíltan idegenellenes Pegida színeiben jelöltette magát a drezdai főpolgármester-választáson.

Facebook a szócsövük

Lutz Bachmann, a Pegida társalapítójával szemben szintén eljárás zajlik, aki a közösségi oldalon ócsárolta a menekülteket.

Bachmann „marháknak”, „semmirekellőknek” és „szarkupacnak” titulálta a Németországba érkezőket.

Lutz Bachmann, a Pegida-vezér ügyét még vizsgálják Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arno Burgi

Szükségük van a támogatókra

A szélsőjobbos csoportosulás megsínylette a januári szétválást, amikor Kathrin Oertel úgy döntött, hogy kiválik a menekültellenes mozgalomból - írja a Zeit Online. Az egykori Pegida-vezér Direkte Demokratie für Europa (DDfE) néven alapított új politikai erőt, de az első februári tömegmegmozdulásukra mindössze 500-an voltak kíváncsiak.

A szakítás miatt a „magára maradt” Pegida elvesztette támogatóinak egy részét.

Augusztusig kellett várniuk, hogy erőre kapjanak. Míg az augusztus eleji menekültellenes tüntetésükre még csak 3000 embert tudtak összetrombitálni, addig októberben már 11 ezer emberrel masíroztak Drezda utcáin – számolt be a Spiegel Online.

Pegida-tüntetés Németországban Forrás: MTI/AP/Jens Meyer

Már nemcsak zúgolódnak

Az október 17-i kölni késes támadás óta egyre többen gondolják úgy, hogy a német szélsőjobb fenyegetőzéseit komolyan kell venni. Egy férfi a városi polgármester-választási kampány egyik jelöltjét, Henriette Rekert késsel nyakon szúrta. Rekert támogatta a nyitott határok politikáját meghirdető Angela Merkel német kancellár pártja is. A titkosszolgálatok tudtak ugyan a férfiról, de egy ideje már nem figyelték. Szászországban bevallottan nem figyelik a Pegidát sem, ahol legerősebb a bevándorlásellenes mozgalom.