Drónok járőrözhetnek a koreai határon

2015.11.12. 11:10

A demilitarizált övezet, nevével ellentétben, tele van fegyverekkel, és egyre több katona lesz az aknák áldozata. Dél-Korea 2017-től drónokkal erősítené a határvédelmet.

Katonai drónok fejlesztéséről döntött a dél-koreai hadsereg. A hadászati projekt két év múlva indul, sorozatgyártásuk pedig 2024-től várható – írja a Sputnik. Szöul a két Koreát elválasztó, elaknásított övezetben a sérülések számát akarja csökkenteni. Ám az emberbarát megfontolások mellett a költséghatékonyság is fontos szempont: Pak Kunhje dél-koreai elnök egy hónapja jelentette be, hogy csökkenteni szeretné a katonai kiadásokat.

A szegény szomszédnak is elérhető

Manapság egyre könnyebb drónokat építeni, akár katonait is, és felhasználási lehetőségeiknek csak a fantázia szab határt”

mondta Sim Hyun-chul. A fejlesztőcsapat vezetője attól tart, hogy a viszonylag olcsó, katonai célra bevethető eszközökhöz a szegényebb Észak-Korea is hozzáfér.

Kim Dzsungun, Észak-Korea első embere szereti tudni, hogy mi zajlik a szomszédbanForrás: AFP/Kcna Via Kns

Vékony jégen táncolnak

Hivatalosan 1953 óta fegyvernyugvás van a két állam között, a valóságban azonban folyamatos hadkészültségben van Észak- és Dél-Korea. A határvillongások nem ritkák, legutóbb szeptember végén észlelt a dél-koreai hadsereg észak-koreai drónokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK