Political Capital: Egyre kevésbé bízunk az EU-ban

-
Öperatőr állás a Európai Parlament strasbourgi üléstermében. Nyomtatott lista segíti a személyzetet, hogy könnyen megtalálják ki merre ül.
Vágólapra másolva!
Drámaian csökkent az utóbbi évtizedben az európai intézményekbe vetett bizalom – derült ki a Political Capital legfrissebb tanulmányából. Az intézet szerint jelenleg kisebbségben vannak az EU iránt bizalmat tápláló polgárok.
Vágólapra másolva!

A Political Capital a frissen publikált tanulmányában a politikai bizalom természetét és változását vizsgálja. A kutatás azt mutatja, hogy

a politikai intézményekbe vetett bizalom jelentősen visszaesett

az elmúlt egy évtizedben Európa-szerte. Ennek ugyanakkor nem a válság az egyetlen oka, hiszen a folyamat már jóval a válság előtt megkezdődött. Bár a bizalomvesztés általánosan jellemző, az unió intézményei (bizottság és parlament) iránt még mindig erősebb a bizalom, mint a nemzeti kormányok és parlamentek iránt.

Egyre kevésbé bíznak az uniós intézményekben az európai polgárok Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Növekvő euroszkeptikusok

Az elmúlt egy évtizedben drámaian csökkent az európai intézményekbe vetett bizalom. A válság előtti időszakhoz képest egyharmadával esett vissza, és – az elmúlt évben javuló adatok ellenére – jelenleg kisebbségben vannak az EU iránt bizalmat tápláló uniós állampolgárok (arányuk 40 százalék). Ennek tükrében nem meglepő, hogy a 2014-ben megválasztott Európai Parlament képviselőinek 20 százalékát euroszkeptikus és EU-ellenes pártok adják (a 2009-ben megválasztott EP-ben ez az arány 8 százalék volt). Ezzel párhuzamosan

az euroszkepticizmus egyre inkább a főáramú politika részévé válik.

Súlyosan érintettek

Európában ma a bizalmatlanság dominál. 2014 novemberében az európaiak 38 százaléka volt rendkívül bizalmatlan a nemzeti és európai politikai intézményekkel szemben, és

csak 9 százaléka volt erősen bizakodó.

A maradék 53 százalék különböző mértékben bízott az egyes intézményekben, vagy nem volt véleménye. A bizalom leginkább azokban az országokban csökkent, amelyeket a gazdasági válság és annak következményei a legsúlyosabban érintettek (Spanyolország, Görögország, Portugália, Ciprus, Olaszország, Szlovénia, Írország).

Görögországban sem elégedettek az uniós intézményekkel Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Csoportok

A bizalom mértéke szerint négy országcsoportot különböztetett meg a Political Capital:

  • Magas a bizalom mértéke: skandináv országok, Hollandia, Svájc.
  • Közepes mértékű a bizalom: Belgium, Németország, Észtország, Egyesült Királyság, Írország.
  • A bizalmi szint az átlag alatt van: Csehország, Magyarország, Olaszország, Litvánia, Szlovénia, Spanyolország, Franciaország.
  • A bizalom mértéke extrém alacsony: Bulgária, Ciprus, Lengyelország, Portugália, Szlovákia.