Középkori módszerekkel kínoznak a rendőrök Kínában

2015.11.12. 09:55

Kínában még mindig rendszeresen kínozzák a rendőrök az őrizeteseket, annak ellenére, hogy a kormány 2012-ben ígéretet tett a gyakorlat megszüntetésére. Az Amnesty International negyven emberjogi ügyvéddel készült interjú alapján készítette el a jelentését.

A rendőrök rendszeresen megalázzák, verik és brutális eszközökkel – többek között szöges botokkal és sokkolókkal – kínozzák az ellenzékieket, aktivistákat, ügyvédeket, korrupcióval vádolt kádereket és a betiltott Falunkung szekta tagjait – állítja a nemzetközi emberjogi szervezet.

Az Amnesty International ezeket a sokkolókat is kínai rendőrségen fotóztaForrás: AFP/Robin Ballantyne

Bár a kormány korábban ígéretet tett a gyakorlat megszüntetésére, 2013-ban pedig a legfelsőbb bíróság be is tiltotta a kínzást, az AI gyakorlatilag az ország minden részén dokumentált eseteket – idézte Patrick Poont, a jelentés készítőjét a brit Guardian.

Megalázás és verés

Az őrizeteseket ütlegelik, rugdossák, cipőtalppal és teli vizespalackkal verik. Használnak többek között „tigrisszéket”: az őrizetes lábát szorosan egy padhoz kötözik, majd fokozatosan egyre több téglát pakolnak a sarka alá.

Alkalmazzák az alvás-, étel- és vízmegvonást, és olyan szorosra bilincselik a kezeket, hogy feldagadnak a véráramlás elakadása miatt.

A kínai emberjogi helyzetet hamarosan tárgyalja az ENSZ kínzásellenes bizottsága is – emlékeztetett a BBC.

Az elmúlt évtizedben megnőtt a kínzóeszközöket - például súllyal ellátott lábbilincseket - exportáló kínai cégek számaForrás: AFP/Robin Ballantyne

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK