Terroristagyanús szervezetre csaptak le Európában

2015.11.12. 12:23

Olaszországban hat, az Egyesült Királyságban négy és Norvégiában három embert állítottak elő az illetékes országok rendőrei. A kurd csoport a Norvégiában raboskodó vallási vezetőjüket akarta kiszabadítani, aki közvetve az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet finanszírozta. A titkosrendőrség gyanúja szerint Olaszországban terveztek lecsapni.

A rendőrök összesen 17 embert állítottak elő a három európai országban - közölte a BBC. Az olasz rendőrség feltételezése szerint a lefülelt hálózat a Norvégiában fogva tartott vezetőjük kiszabadítását tervezte. A hatóságok úgy sejtik, hogy a kurd csoport többször utazott ki az Iszlám Állam által elfoglalt szír és iraki területekre.

Terrorgyanús

Az olasz hírügynökség közlése szerint

terrorizmussal gyanusítják a ma őrízettbe vett kurdokat.

A norvég titkosszolgálat (PST) az iraki származású vallási vezetőt és két másik társát egy Olaszországba tervezett terrorcselekmény miatt tartóztatták le.

"Najmaddin Faraj Ahmad, közismertebb nevén Krekar monllának és két segítőjének pénteken lesz a bírósági meghallgatása Oslo-ban, ahol a lehetséges olaszországi kiadatásáról is döntenek" - mondta Siv Alsen, a PST szóvívője a Telegraph-nak.

Najumuddin Faraj Ahmad, közismertebb nevén Krekar molla közvetve az Iszlám Államot pénzelte.Forrás: AFP/Audun Braastad

Hosszú bűnlajstrom

A kurd vallási vezetőre múlt hónapban szabtak ki két éves börtönbüntetést, miután

nyilvánosan üdvözölte a Charlie Hebdo újságíróinak lemészárlását.

Krekar molla bűnlajstroma igen hosszú. Egy norvég tévéinterjúban egy 51 éves kurd bevándorló meggyilkolására buzdította a híveit. A norvég büntető intézetekből ki-be járkáló molla 1991-ben érkezett a skandináv országba, ahol megkapta a menekült státuszt.

Igazi nevén Najmaddin Faraj Ahmad az amerikai hatóságoknak is ismerősen csengő név, akik az Ansar al-Islam pénzelésével vádolják. Az iraki szunnita csoport tavaly olvadt be az Iszlám Állam nevű terrorszerveztbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK