Kilőtték Dzsihád John kocsiját

Mohammed Emwazinak, Dzsihád John, Jihadi John
Vágólapra másolva!
Egy amerikai harci drón légicsapást intézett az Iszlám Állam terrorszervezet lefejezős propagandavideóiból ismert "Dzsihád John" ellen Szíriában – közölte a Pentagon. Név nélkül nyilatkozó védelmi források szerint "99 százalék", hogy a terrorista meghalt a támadásban.
Vágólapra másolva!

Peter Cook, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint egyelőre nem világos, hogy az Iszlám Állam terrorszervet "fővárosában", az észak-szíriai Rakkában és környékén végrehajtott légicsapás elérte-e a célját.

Az amerikaiak egyelőre próbálják megerősíteni a terrorista halálhírét, ahogyan a britek is. Bár biztosat nem tudnak, David cameron brit kormányfő üdvözölte a támadás hírét, ami szerinte önvédelmi lépés volt.

Gyakorlatilag "elpárolgott"

A terrorista a Pentagonból származó nem hivatalos közlés szerint egy gépkocsiban ült a támadás idején a rakkai Clock Tower közelében.

Egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes azt mondta a támadásról az ABC Newsnak, hogy az „hibátlan” és „tiszta találat” volt, senki másnak nem esett baja, Mohammed Emwazi viszont gyakorlatilag „elpárolgott”.

A robbanásról helyi aktivisták is beszámoltak a Twitteren, egy későbbi bejegyzésben pedig a halálhírét is közölték.

Kórházban van „egy fontos brit dzsihádista”

A Syrian Observatory for Human Rights nevű szervezet azt állítja, hogy „egy fontos brit dzsihádista” fekszik a rakkai kórházban.

Bár nem nevezi meg Dzsihád Johnt, Rami Abdulrahman, a londoni központú szervezet igazgatója a Telegraph szerint a következőkről számolt be:

„Az Iszlám Állam négy külföldi vezetőjét, köztük egy brit dzsihádistát szállító autóját amerikai légi találat ért… Valamennyi helyszíni forrás úgy értesült, hogy egy fontos brit dzsihádista fekszik a rakkai kórházban. Mindegyik szerint Dzsihád Johnról van szó, de nem tudom megerősíteni a hírt.”

Arról azonban beszámolt, hogy a környéket, ahol az iszlám bíróság is található, lezárták, és senkit nem engednek a közelbe.

A legkeresettebb terrorista

A túszok kivégzéséről készült videókon kötött maszkban látható, késsel fenyegetőző "Dzsihád John"-t Mohammed Emwazi kuvaiti születésű brit állampolgárként azonosították nyugati titkosszolgálatok.

Mohammed Emwazi, Dzsihád John Forrás: --

A férfit volt túszok vérszomjas pszichopataként írták le.

Az Iszlám Állam 2014 augusztusa óta mások mellett Steven Sotloff és James Foley amerikai újságíró, Abdul-Rahman Kassig amerikai, valamint David Haines és Alan Henning brit segélymunkás, továbbá Goto Kendzsi japán újságíró lefejezéséről osztott meg videót a világhálón.