Az utóbbi idők legpusztítóbb terrortámadása érte Európát, 2004 óta nem mértek ilyen csapást iszlám radikálisok a kontinensre. Összegyűjtöttük az elmúlt évek legnagyobb merényleteit. 

Az Európa elleni második legpusztítóbb terrortámadás volt a párizsi merényletsorozat: a lövöldözésben, majd a robbantásos öngyilkos merényletekben eddig több mint 130-an haltak meg, és több százan megsebesültek.

A legtöbb áldozattal a zsúfolásig telt Bataclan koncertteremben járt a támadás, de a terroristák robbantottak kávézókban és egy gyorsétteremben is. A merényletsorozatot szombaton az Iszlám Állam vállalta magára.

Eddig az al-Kaida tombolt

A kontinenst leginkább megrázó merényleteket az utóbbi tíz évben rendszeresen az al-Kaida követte el, ahogy az eddigi legvéresebb, legtöbb halálos áldozatot követelő terrortámadást is.

Felrobbantott vonat a madridi Atocha pályaudvaronForrás: EPA

2004. március 11-én három vonatot robbantottak fel a szervezet fegyveresei. A detonációk során 191 ember vesztette életét, és több mint kétezren megsebesültek.

Kormányt buktattak

A merénylet nyomán Spanyolországban megbukott a konzervatív kormány, az új baloldali vezetés pedig kivonta a spanyol csapatokat Irakból.

Robbanás a mélyben

2005. július 7-én már Londonban követtek el összehangolt támadássorozatot a szervezet fanatikus hívei: a metróban három detonáció történt, de egy emeletes buszon is robbantottak.

Egy emeletes buszon is pokolgép robbant, a Tavistock megálló közelébenForrás: AFP/Paco Serinelli

A merényletekben több mint ötvenen haltak meg, a sebesültek száma elérte a 700 főt.

Egy karikatúra miatt öltek

Szintén az al-Kaida követte el 2015. január 7-én a párizsi szatirikus hetilap, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadást.

Sebesültet visznek hordágyon Párizsban, miután Said és Chérif Kouachi megtámadták a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap székházátForrás: AFP/Philippe Dupeyrat

A fekete egyenruhás terroristák a szerkesztőség tíz tagját, és két rendőrt lőttek agyon. A terrorszervezet dühét az váltotta ki, hogy a lap több karikatúrát is közölt Mohamed prófétáról, az iszlám vallás viszont tiltja a próféta ábrázolását.

Tragédia a színházban

Tizenhárom évvel ezelőtt a moszkvai Dubrovka színházban több mint százan vesztették életüket egy túszdráma során: 2002. október 23-án csecsen terroristák foglalták el a színház épületét, ahol éppen a nagy sikerű OstNord című darab előadása zajlott.

A fegyveresek túszul ejtették a 800 fős közönséget, hogy kikényszerítsék a csecsenföldi orosz erők kivonulását.

Asszony gyászolja a Dubrovka színházban meggyilkolt hozzátartozóját. A kép 2013-ban készültForrás: RIA Novosti/Alexsey Nichukchin

 Az orosz Alfa kommandó altatógázt vetett be a szabadítási akció közben, tragikus eredménnyel: a színházban közel 130 túsz halt meg.

Többségükkel nem is a terroristák végeztek, hanem a nagy dózisban belélegzett gáz, amire nem kaptak ellenszert.