Alig néhány óráig volt a román egészségügyi miniszteri poszt várományosa vasárnap Andrei Baciu szívsebész: Dacian Ciolos kijelölt miniszterelnök rögtön mást jelölt helyette, amikor az interneten olyan fotókat kezdtek terjeszteni Baciuról, amelyeken egy szál alsónadrágban pózolt.

Bár Ciolos külföldi tapasztalatokkal rendelkező "kórházi menedzsmentben is" otthonos fiatal sebészként mutatta be a miniszterjelöltjét, önéletrajzából hamar kiderült, hogy a jóképű, 29 éves orvos alig négy éve végezte el az egyetemet, a szívsebészeten még csak gyakornoki szerep jutott neki, a róla készült fotók alapján pedig inkább szívtiprónak, mint szívsebésznek tűnik.

 betegjogi alapítványt is működtető Baciu felívelő kormányzati karrierjét nem is annyira a szakmai alkalmasságát megkérdőjelező egyetemi professzorok és kórházigazgatók méltatlankodása törte derékba, hanem a bulvársajtó, amely kiderítette, és be is mutatta, hogy még fiatalabb korában férfi fehérneműt reklámozó fotómodellként egészítette ki jövedelmét.

A román politikában nem Baciu lett volna az első kormánytag, aki fiatalon a modellszakmába is belekóstolt: Calin Popescu Tariceanu volt kormányfő és szenátusi elnök is pózolt annak idején egy divatlapnak, de ez még a 70-es években történt, és rajta több ruha volt. Az újságírók egy része megpróbálta védelmébe venni Baciut, azt kérték társaiktól, hogy ne a látszat alapján ítélkezzenek és legalább várják meg, amíg megszólal. A kijelölt miniszterelnök azonban nem akart kockáztatni: még mielőtt a parlamenti meghallgatásra került volna sor, visszavonta Baciu jelölését.

Dacian Ciolos második nekifutásra a 39 éves Patriciu Achimas-Cadariut, a kolozsvári onkológia igazgatóját jelölte a bukaresti egészségügyi miniszteri posztra. Az új román kormány beiktatásáról várhatóan kedden szavaz a bukaresti parlament.