A merénylet óta Aszad az oroszoknak sem tetszik

2015.11.17. 10:44

Német értesülések szerint Oroszország is kész elmozdítani Bassár el-Aszad szír elnököt. Putyin elképzelései állítólag kísértetiesen egybecsengenek a Nyugatéval.

A Kremlből származó két dokumentum szerint az orosz vezetés levette a kezét Bassár el-Aszad szír elnökről, akinek hatalmát eddig szinte bebetonozta Szíriában. Az orosz vezetés 18 hónapos ütemtervet vázolt fel a szíriai helyzet rendezésére. Első körben a jelenlegi elnököt távolítaná el a hatalomból, majd az ellenzékkel kezdene tárgyalásokat a kormányalakításról – írja a Der Spiegel.

Levette a kezét Aszadról

A kiszivárgott dokumentum szerint a Kreml olyan csoportosulást keres, amelyet a kormányzati és az ellenzéki erők is elfogadnak. A másik dokumentumban többek között a terroristák hatalmának gyengítése és az ország területi egységének a visszaállítása szerepel.

Meg kell akadályozni a terroristák további térnyerését.” 

Az irat legmeglepőbb részlete, hogy a szíriai rendezést Oroszország a Nyugattal közösen tervezi. „Nincs konkrét terv a szíriai rendezésre, de több megközelítés is felmerült” – reagált Mikhail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes a hírre.

Putyin levette kezét Aszad szír elnökrőlForrás: AFP/Louai Beshara

Pálfordulás a Kremlben

Oroszország közel egy hónapja nem szállít fegyvereket Aszadnak, és a légitámadások azóta az Iszlám Állam állásaira korlátozódnak. A fordulat egybeesik az egyiptomi repülőgép-robbantással, amiben 224 orosz utas vesztette életét.

Aszad nem mond le

A szír elnök egy szeptemberi interjúban közölte, hogy külföldi nyomásra sem távozik a hatalomból. Az államfőt a nép választja, és „akkor távozik, ha ezt követelik az emberek”. Aszadot 2014-ben a szavazatok 88,7 százalékával választották újra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK