Menekült gyerekek fulladtak a tengerbe Kósz szigeténél

2015.11.17. 13:34

Elsüllyedt egy Törökországból Görögországba tartó menekülteket szállító hajó az Égei-tengeren. Legalább kilenc menekült vízbe fulladt, köztük négy gyerek. Két kisfiú még nem került elő, őket keresik.

Egy migránsokat szállító hajó november 17-ére, keddre virradóan elsüllyedt a görög keleti-égei-tengeri Kósz szigetnél. Legalább kilencen vízbe fulladtak, köztük négy gyerek - közölte a görög parti őrség. A migránsok a török partokról indultak egy műanyagból készült vízi járműn.

Legalább kilenc halott 

Egy finn hajó, amely az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex egyik műveletében vett részt, észlelte a bajba jutott menekülteket. A víz felszínéről hat, míg búvárok az elsüllyedt hajó roncsai közül három holttestet emeltek ki. A szerencsétlenség hét túlélője szerint két fiú gyerek még nem került elő, őket tovább keresik.

3500-an eltűntek 

Szombaton Híosz sziget mellett egy hároméves gyermek vesztette életét, amikor a migránsokat szállító hajó motorja felrobbant. Az ENSZ menekültügyi szervezetének (UNHCR) adatai szerint idén több mint 800 ezer menekült kötött ki az európai partokon, miközben 3500-an veszthették életüket a Földközi-tengeren, vagy tűntek el az átkelés során. Mintegy 660 ezren a háború és nyomor elől Törökországon át Görögországba menekültek. Túlnyomó többségük ezután folytatja útját észak felé, az Európai Unió gazdagabb államai felé.

Már legalább 3500 menekült tűnt el a tengerenForrás: MTI/EPA/DPA/Opielok Offshore Car/-------------------

Cíprasz Törökországban tárgyal 

Alékszisz Cíprasz görög miniszterelnök kedden Törökországba utazik, hogy szigorúbb határellenőrzési eljárásokról tárgyaljon. Athén ugyanis attól tart, hogy az EU újabb nyomást fejthet ki a migránsválság miatt, mivel a pénteken Párizsban történt terrortámadásoknál egy szíriai útlevelet találtak, amit október 3-án állítottak ki a görög Lérosz szigeten.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK