Németország kampányt indított azért, hogy elbátortalanítsa az afgán menekülteket az Európába való bevándorlástól. A közelmúltban más európai kormányok, köztük a magyar is, tettek hasonló kísérleteket.

Németország november 15-én, vasárnap plakátkampányt indított az afgán fővárosban. Számos hirdetőtáblán jelent meg olyan plakát, amelyen az Afganisztánban használt dari és pastu nyelven ez szerepel: "El akarja hagyni Afganisztánt? Biztos ebben?" - tudósít a Russia Today orosz állami tévé angol nyelvű honlapja.

Az embercsempészeket csak a pénz érdekli 

A plakátokon internetes linket és hashtaget tüntettek fel, amelyek a kabuli német nagykövetség Németország Afganisztánban, valamint Ne higgyen a Németországgal kapcsolatos mendemondáknak! című oldalaira vezetnek.

Az egyik oldalon az áll: "Ne higgyen a mendemondáknak és az embercsempészek terjesztette hamis információknak arról, hogy egyszerű eljutni Németországba, és hogy ott az élet könnyű! Ne kockáztassa az életét azzal, hogy Európába próbál menekülni. Az embercsempészek bűnözők, akiket egyedül a pénz érdekel. Nem mondják el az igazat, és nem törődnek az emberek életével."

Németország plakátkampányt indított AfganisztánbanForrás:rumorsaboutgermany.com

El akarják tántorítani a menekülteket 

A kampány célja cáfolni azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a menekülteket pénzadományokkal, lakhatási engedélyekkel és a kormány által biztosított munkahelyekkel fogadják. Szó van benne az Európába tartó út kockázatairól, a megtörtént tragédiákról.

Az ENSZ október végén nyilvánosságra hozott adatai szerint a Földközi-tengeren az Európába tartó úton az idén addig 3440 ember halt meg, vagy tűnt el. A görögországi Leszbosz szigetén pedig, amely a menekültáradat egyik kapujává vált, már kezd betelni a halálos áldozatok számára kijelölt temető.

A magyar kormány nyomdokain 

Németország a menekültek elbátortalanítására indított kampányával Magyarország és Dánia nyomdokain jár - állapította meg a Russia Today. Ez utóbbi két ország libanoni lapokban elhelyezett fizetett hirdetésekben próbálta meg eltéríteni az embereket attól, hogy Európába menjenek. A közel-keleti országban mintegy egymillió szíriai menekült tartózkodik.