Nincs meg az életben maradt terrorista

Vágólapra másolva!
Este Strasbourgban is keresték, de nem találták. Hollande szerint Franciaország háborúban áll.
Vágólapra másolva!

A franciaországi Strasbourgban hétfő este rövid időre lezártak egy külvárosi társasházat, mert valaki felhívta a rendőrséget, hogy látta oda bemenni a még szökésben lévő párizsi merénylőt. Salah Abdeslamot végül nem fogták el, így a terrorcselekménnyel gyanúsított férfi

még mindig szökésben van.

Nap közben viszont vádemelés nélkül elengedték Belgiumban testvérét, akit a hétvégén tartóztattak le. A férfi szabadulása után beszélt az újságírókkal, és azt mondta, hogy fivérein semmi furcsát nem lehetett észrevenni a támadás előtt. „Teljesen normálisan viselkedtek még a támadás előtti hetekben is” – mondta a férfi, aki őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Salah Abdeslam, akit keresnek Forrás: AFP

Mohamed Abdeslam két testvére is a párizsi terroristák között volt. Egyik testvére, Brahim felrobbantotta magát a Comptoir Voltaire bárnál, másik testvére, Salah pedig szökésben van.

Nagy erőkkel vonult ki a belga rendőrség hétfő délelőtt Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületébe, ahol szintén Salah Abdeslamot keresték. Több merénylő is ebben a városrészben élt korábban. A francia rendőrség is razziázott, Lyonban például Kalasnyikovokat, pisztolyokat, golyóálló mellényeket és

egy rakétavetőt is találtak.

Hétfő hajnalban jelentette be a francia védelmi miniszter, hogy az ország harci repülőgépei fokozták támadásaikat az Iszlám Állam ellen Szíriában. A bombázás fő célpontja az Iszlám Állam fellegvára, Rakka. A bombázásban 10 harci gép vett részt, ezek 20 bombát dobtak le. Az első megsemmisített célpontot az Iszlám Állam parancsnoki központként, dzsihádisták toborzóhelyeként és fegyverraktárként használta. A második célpont terroristák kiképzőtábora volt.

Külpolitikai irányváltás

A bombázás hírének bejelentése után Francois Hollande a francia kongresszus előtt elmondott beszédében kijelentette: országa háborúban áll a szélsőségesekkel. Francois Hollande közölte azt is, hogy benyújt egy jogszabálytervet, amely engedélyezné, hogy újabb három hónappal meghosszabbítsák a rendkívüli állapotot az országban. Az elnök azt is mondta, hogy a francia alkotmányt át kell írni válsághelyzetek esetére. Több pénzt is ígért a rendőröknek és a védelmi szerveknek.

"Nem Bassár el-Aszad szíriai elnök, hanem az Iszlám Állam Franciaország legnagyobb ellensége" - mondta Hollande, ezzel jelezve egy lehetséges külügyi irányváltást is. (Az USA ellenzi Bassar el-Aszad hatalmon tartását.)

Francois Hollande francia államfő középen Forrás: MTI/EPA/Pool/Guillaume Horcajuelo

A francia államfő arról is beszélt, hogy elengedhetetlennek tartja, hogy a szíriai és iraki menekültek befogadását az Európai Unióba a párizsi merényletsorozat után is. Francois Hollande köztársasági elnök ezzel a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak válaszolt, amely azt kéri, hogy Franciaország zárja le a határait a migránsok előtt. "Ezeknek az országoknak (Szíriának és Iraknak) a lakóit, mégpedig az Iszlám Állam által ellenőrzött területen élőket mártírrá tették, ők menekülnek. Ennek a terrorrendszernek az áldozatai."

Orbán Viktor viszont másként gondolja. A magyar miniszterelnök szerint

van összefüggés a terrorizmus és a menekültválság között.

A menekültek EU-tagállamok közti szétosztását biztosító kvótarendszer "szétterítené a terrorizmust Európában" – mondta a miniszterelnök a parlamentben és az m1 televízión.

Közben az USA 15 tagállamában jelentették be, hogy felfüggesztik a menekültek befogadását. Michigan sem fogad be több Szíriából érkező embert, pedig korábban ott már 200 menekültet elhelyeztek. A helyi kormányzó azt mondja, felül kell vizsgálni a biztonsági garanciákat, mert az egyik párizsi merénylő valószínűleg az Európa felé tartó menekültáradattal érkezett a francia fővárosba.