Megkezdték a szír menekültek áttelepítését Nagy-Britanniába

menekültek, szíriai menekült gyerekek játszanak a libanoni Tripoli menekülttáborában
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a szír menekültek szervezett áttelepítése Nagy-Britanniába. Az első százfős csoport kedden landolt Glasgow-ban, a többségük libanoni és jordániai menekülttáborokból érkezett. 
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a brit kormány által befogadott szíriai menekültek szervezett áttelepítése Nagy-Britanniába kedden. Szeptemberben már érkezett néhány szíriai menekült a brit királyi légierő egyik repülőgépén, de a kedden Nagy-Britanniába szállított száz ember volt az első nagy létszámú csoport.

Karácsonyig ezren érkeznek

A gép a skóciai Glasgow repülőterén szállt le kedden kora este, és a menekülteket a skóciai hatóságok szállásolják el.

A csoport tagjainak zöme libanoni és jordániai menekülttáborokból jött.

David Cameron brit miniszterelnök szeptember elején jelentette be, hogy Nagy-Britannia a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, vagyis 2020 májusáig húszezer szíriai menekültet telepít át Nagy-Britanniába. Karácsonyig a tervek szerint összesen ezer szíriai menekült érkezik.

Szíriai menekült gyerekek játszanak a libanoni Tripoli menekülttáborában Forrás: AFP/Ibrahim Chalhoub

London ugyanakkor nem vesz részt az Európai Unió területén tartózkodó menekültek közös elosztását célzó uniós kezdeményezésben, hanem közvetlenül a Szíriával szomszédos országokban, Törökországban, Jordániában és Libanonban működő ENSZ-menekülttáborokból telepít Nagy-Britanniába menekülteket, más EU-tagállamokból nem.

Öt év után letelepedhetnek

A brit kormány szerint ennek az a célja, hogy a befogadási program

ne ösztönözze a válságövezetben tartózkodó menekülteket az Európába vezető veszélyes utazásra.

A befogadott menekültek az érkezésük után öt évre szóló, úgynevezett humanitárius védelmi státust nyújtó vízumot kapnak.

Az ilyen típusú tartózkodási engedélyt rendszerint azoknak adják, akik nem feltétlenül jogosultak politikai menedékjogra Nagy-Britanniában, de ha visszatérnének a hazájukba, súlyos veszélynek lennének kitéve.

Az ilyen vízum tulajdonosai munkát vállalhatnak, és ha az öt év lejártával is Nagy-Britanniában tartózkodnak, kérhetik az állandó letelepedésük engedélyezését.