Több mint 30 évig bujkált a rendőrgyilkos

Vertical A Police officer holds a portrait of the late PC Yvonne Fletcher before a ceremony to mark the 25th anniversary of her death in St. James Square, in London, on April 17, 2009. PC Yvonne Fletcher was murdered while policing a protest by Libyan dis
Yvonne Fletcher-t ábrázoló festmény a rendőrnő halálának 25. évfordulóján tartott megemlékezésen
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek csütörtökön Angliában egy líbiai állampolgárt, akit a hatóságok gyanúja szerint felelősség terhel a Líbia londoni nagykövetsége előtt több mint három évtizede megölt rendőrnő haláláért.
Vágólapra másolva!

A Scotland Yard egyelőre csak annyit közölt, hogy az 50-es éveiben járó gyanúsítottat Délkelet-Angliában fogták el, és őrizetbe vétele "jelentős fejlemény". Az illetőt - és a vele együtt őrizetbe vett két másik líbiait - pénzmosással is gyanúsítják.

Géppisztollyal lőttek

Yvonne Fletcher, a Scotland Yard fiatal rendőrnője 1984. április 17-én Líbia londoni nagykövetsége - akkori hivatalos nevén Népi Irodája - előtt emigráns líbiai ellenzékiek tüntetésének rendjére ügyelt, amikor a képviselet épületéből valaki géppisztolysorozatot adott le a Kadhafi-rezsim ellen tüntetőkre. Egy lövedék eltalálta a 25 éves rendőrnőt, aki a kórházban belehalt sérülésébe.

Yvonne Fletcher-t ábrázoló festmény a rendőrnő halálának 25. évfordulóján tartott megemlékezésen Forrás: AFP/Leon Neal

Patthelyzet

Líbia londoni képviseletét azonnal fegyveres rendőri osztagok zárták el a külvilágtól. Erre válaszul Nagy-Britannia tripoli nagykövetségét a líbiai hadsereg egységei vették körbe. A patthelyzet 11 napig tartott, majd

Nagy-Britannia és Líbia hivatalosan megszakította diplomáciai kapcsolatait,

a két képviselet személyzetét pedig hazatoloncolták.

Nem került elő a fegyver

A diplomáciai mentességre vonatkozó előírások miatt a Scotland Yard annak idején nem vizsgálhatta át a líbiai képviseletről elszállított csomagokat, így a rendőrnőt megölő fegyver sem került elő soha, és eddig senkit nem állították bíróság elé az ügyben. Líbia később "általánosságban" felelősséget vállalt Yvonne Fletcher haláláért, és a rendőrnő családjának nagy összegű kártérítést fizetett.

Három embert vettek őrizetbe

Richard Walton, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka a három líbiai gyanúsított csütörtöki őrizetbe vételével kapcsolatban kijelentette: a rendőrség soha nem adta fel a reményt, hogy sikerül megtalálni Yvonne Fletcher gyilkosát. Walton ugyanakkor nem fedte fel, hogy a gyanúsítottaknak pontosan milyen szerepük volt a gyilkosságban. A Scotland Yard 50 ezer font (22 millió forint) jutalmat ígér minden olyan információért, amely a tettes elfogásához vezet.