Tovább nőtt a bukaresti tűzvész áldozatainak száma

Bukarest, tűzvész, klub
Bukarest, 2015. október 31. Egy túlélőt visznek hordágyon a mentőautóhoz Bukarestben, ahol leégett egy belvárosi szórakozóhely 2015. október 30-án. Szemtanúk szerint a koncerten használt pirotechnika egy szikrája lángra lobbantotta a hangszigetelést. A tűzesetben 27 ember vesztette életét, több mint százan megsérültek. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Vágólapra másolva!
Három héttel az október 30-i tűzvész után pénteken meghalt a bukaresti Colectiv klubban történt tragédia egy Németországban kezelt sérültje, így 58-ra emelkedett az áldozatok száma. Előző napon a bukaresti plasztikai sebészeti és égési sérültek ápolására szakosodott kórházban is életét vesztette a tűzvész egyik sérültje.
Vágólapra másolva!

A bukaresti szórakozóhelyen egy rockkoncerten használt tűzijáték miatt lobbant lángra a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelése. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton.

A tragédia éjszakáján 27-en haltak meg

(26 áldozat a helyszínen, egy a sürgősségi osztályon), több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba.

Belehaltak a mérgezés utóhatásaiba

A tragédia utáni első héten további öt, a második héten tizenhárom, míg a harmadik héten három sebesült halt bele sérüléseibe, a mérgezés utóhatásaiba, illetve a fellépő szövődményekbe.

Újabb áldozatok vannak Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Többen még válságos állapotban

A román egészségügyi minisztérium közleménye szerint a Romániában ápolt sérültek közül 11 állapota továbbra is súlyos, vagy egyenesen válságos. A november 30-i tűzvész 44 sérültjét ápolják különböző bukaresti kórházakban, 39-et külföldi kórházak vettek át, 38-at pedig hazaengedtek.

Lemondott a kormányfő

A baleset nyomán - a hatóságok hanyagsága és a közéletet átszövő korrupció ellen lázadva - tüntetők tízezrei vonultak utcára országszerte, a népharagra hivatkozva pedig lemondott Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és kormánya. A médiában Colectiv-forradalomként emlegetett társadalmi megmozdulás hatására Romániában

a politikusok kihátráltak a hatalom első vonalából:

Bukarestben Dacian Ciolos volt uniós biztos vezetésével szakértői kormány alakult, amelynek kedden szavazott bizalmat a parlament.