Zászlócseréről szavaznak az új-zélandiak

új-zéland, zászló
Vágólapra másolva!
Új-Zéland referendumban dönt az új lobogójukról. Öt lehetséges változatra adhatják le a voksukat az eredeti négy helyett. A bővítésre azért került sor, mert az első négy tervet túl fantáziátlannak találta a lakosság.
Vágólapra másolva!

A szigetország lakói népszavazáson döntik el, miként nézzen ki az új nemzeti lobogó. Az új-zélandiak november 20. és december 11. között, postai úton szavazhatnak a négy zászló valamelyikére. Régóta zavarta őket, hogy a zászlójuk motívumai a brit gyarmati időket idézik, és kísértetiesen hasonlít az ausztrál lobogóra - írja a BBC.

Unalmas ötletek

A kormány pályázatot írt ki idén az új lobogó kinézetéről, amire közel 10 ezer ötlet érkezett. A zászlóról döntő testület 40 pályamunkát választott ki első körben, majd a célegyenesbe négy tervet juttatott tovább. Az érvényben lévő lobogón kék alapon négy vörös csillag látható és a brit Union Jack.

A végső listára először négy terv került fel, három páfrányos és egy maori jelkép. Ezeket az új-zélandiak nem találták elég kreatívnak. A pénteken indult szavazáson így egy ötödik opcióra is lehet voksolni.

Minden maradhat a régiben

Ezután jövő márciusban népszavazást tartanak, ahol a jelenlegi zászló és a mostani öt közül kiválasztott új zászló között dönthetnek. Ha az utóbbi mellett voksolnak, hat hónappal később új nemzeti lobogója lesz Új-Zélandnak.