A szegénységgel és a politikai instabilitással küzdő Bosznia-Hercegovinában Európa egyik legnagyobb - és őshonos - muzulmán közössége él. Az Iszlám Állam nem véletlenül vetett szemet a háborús sebekkel és szegénységgel megbirkózni nem tudó államra. Az osztrák rendőrség másik rizikófaktornak az európai csecseneket tartja.

A francia saint-denis-i razzia napján egy férfi Szarajevó elővárosában tüzet nyitott két katonára, majd a testére erősített robbanószerkezettel felrobbantotta magát. Enes Omeragic harcolt Szíriában, mielőtt visszatért volna szülőföldjére. Vajon az akció megtorlás a bosnyák terroristakeltető felszámolásáért? 

Dzsihádista falvak

Az osztrák rendőrség 2014 novemberében átfogó razziát tartott több megyében az iszlamista, az ISIS-szel kapcsolatban álló szélsőségesek felkutatására. Az összehangolt akcióban Bécsben, Grazban és Linzben 29 terroristagyanús személyt vettek őrizetbe – írja a Kurier.

A lefülelt sejt nyomai a Magyarországtól néhány órányira lévő Gornja Maocába vezettek. 

Gornja Maocában vett ingatlant Harun Mehicevic radikális hitszónokForrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Samir Yordamovic

A kis boszniai falucskában Harun Mehicevic radikális muzulmán prédikátor vásárolt birtokot. Az Ausztráliából visszatért bosnyák más kisebb településeken is vásárolt ingatlanokat, amivel alapvetően nem is lenne semmi gond. Az osvei birtokán azonban egy brit oknyomozó újságíró burkában mászkáló nőkre és kifeszített Iszlám Állam-zászlóra lett figyelmes. 

Rendszeresen hallunk fegyverropogást az erdőből"  

– mondta egy szemtanú a Mirrornak. A bosnyák hatóságok 2015 februárjában csaptak le Gornja Maocában fundamentalista szunnitákra, akik szintén az ISIS lobogóját és szimbólumait helyezték ki.

Kezdenek észbe kapni

Boszniában idén májusban 12 bosnyák ellen emeltek vádat, akik a gyanú szerint 2013 és 2014 között Szíriában harcoltak. Az országban 2014 óta 10 év börtönbüntetéssel is sújthatják azokat, akikről bebizonyosodik, hogy az Iszlám Állam katonái voltak.

Az osztrák rendőrség azt állítja, hogy a boszniai sejtet szétverték a terrorellenes „Palmyra műveletben”, ezért inkább az Ausztriában élő csecsenek miatt aggódnak. A terrorizmussal gyanúba hozott 250 osztrák állampolgár felének vannak csecsen felmenői. A csecsenek Ausztriában jó kapcsolatot ápolnak a törökökkel. 

Törökország az Iszlám Állam számára kiemelt tranzitország Szíria és Európa között. 

Salahuddin al-Bosni Bosznia-Hercegovinából csatlakozott az Iszlám ÁllamhozForrás: YouTube

Gyenge lábakon

Ám az átfogó osztrák akció után sem szerencsés megfeledkezni a törékeny Boszniáról. A balkáni országban jelenleg 51 olyan bosnyákról tudnak, akik Szíriából tértek vissza – írja a Business Insider. 2012 és 2014 között 192 bosnyák felnőtt és 25 gyermek utazott az Iszlám Állam uralta területekre. A kivándorlók között 156 férfi volt. A titkosszolgálat tudomása szerint 26 bosnyák állampolgár vesztette életét a harcokban. 

A bosnyákok közül 115 most is Szíriában vagy Irakban van.

Egy júniusban előkerült videóból kitűnik, hogy az ISIS külön országokra szabottan toboroz a videóiban. A felvételen a legismertebb bosnyák származású ISIS-harcos buzdította a Boszniában élő muzulmánokat, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Salahuddin al-Bosni külön kitért a szerbek délszláv háborúban elkövetett kegyetlenkedéseire. A november 13-án lövöldöző Omeragic apja állítólag a boszniai polgárháborúban halt meg.

A dzsihádisták a menekülteket is felhasználhatták, hogy Európába jussanakFotó: Dudás Szabolcs - Origo

A kilátástalanság ereje

Vlado Azinovic, a szarajevói egyetem professzora szerint a szélsőségesek nem csupán a délszláv háború ejtette sebeket használják fel a fiatalok megnyerésére, de a kilátástalanság is a karjaikba sodorhatja őket. Bosznia és Hercegovinában ugyanis a fiatalok körében közel 60 százalékos a munkanélküliség. Az Iszlám Állam pedig még a nyomorgó afgánoknak is kész komolyabb, közel 200 ezer forintnak megfelelő összeget fizetni.

Bosznia földrajzi szempontból is lehetőségeket kínál az Iszlám Államnak.

Az ország az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon terül el. Az unió határellenőrzési ügynöksége (Frontex) közel másfél éve figyelmeztetett, hogy a menekültválságot kihasználhatják a dzsihádisták.