Kártérítést követelnek a terroristának nézett kisfiú szülei

Ahmed Mohamed
Ahmed Mohamed a média kereszttüzében
Vágólapra másolva!
Összesen 15 millió dolláros kártérítés jár egy 14 éves texasi fiú családjának azért, mert a gyereket terroristafenyegetésre hivatkozva megalázták az iskolában, állítják a szülők ügyvédei. A szudáni származású muzulmán iskolás egy tanórára vitt be házilag barkácsolt óraszerkezetet szeptember közepén, erre hitték azt a rendőrök, hogy robbanószerkezet.
Vágólapra másolva!

Tízmillió dollárt követel Dallas városától és 5 millió dollárt a helyi iskolától az "órás fiú" családja: a 14 éves, szudáni születésű Ahmed Mohamed még szeptemberben került rács mögé, mert egyik tanára robbanóeszköznek nézte otthon épített óraszerkezetét.

A kártérítés összege négymilliárd forintnak felel meg.

A család és ügyvédei szerint a kisfiút azért nézték terroristának, mert muzulmán vallású. Az ügyvédek az iskolának és a városnak levélben magyarázták el, hogy szerintük a srácot hibás indokkal tartóztatták le, és törvénytelenül hallgatták ki anélkül, hogy a szülők a fiúval lehettek volna.

Ahmed Mohamed, az "órás fiú" Forrás: AFP/Ashraf Shazly

A 15 millió dolláros kártérítést a városnak és az iskolának 60 napon belül kellene kifizetnie, hogy elkerüljék a pert - olvasható a levélben.

Az iskolában azt mondták a Reuters tudósítójának, hogy megkapták a levelet, és válaszolni fognak rá. A hírügynökség viszont nem tudta megszólaltatni Dallas város illetékeseit.

A fiú jelenleg Dohában, Katar fővárosában él családjával,

miután elfogadta a Perzsa-öböl menti ország ösztöndíjajánlatát, hogy részt vegyen egy fiatal kutatóknak indított programban.

Ahmed óraszerkezete Forrás: AFP/Irving Police

Ahmed Mohamed ugyanis - az őt ért sérelem kompenzálásaként - találkozhatott Barack Obamával egy tudománynépszerűsítő esten. Azt mondta: nagyon hálás a meghívásért és Obama támogatásáért, és

nem zavarja az "órás fiú" becenév.

Korábban Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója is fogadta.

Szudánban is, járt, ahol találkozott Omar el-Basír elnökkel. Az afrikai ország elnökét népirtás megszervezésével vádolja a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság.